Un centenar de persones s'han congregat a les 7 de la tarda a la plaça Major de Manresa per donar suport a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que ha estat citada a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un suposat delicte de desobediència al Tribunal Constitucional.

En l'acte, s'han llegit uns manifests de suport a Forcadell i per acabar, s'ha cantat l´himne nacional de Catalunya «Els Segadors». La majoria de regidors que configuren l'equip de govern de l´Ajuntament de Manresa hi han assistit. La concentració ha sigut convocada per les entitats i els partits sobiranistes, AMI, ANC i Òmnium.

A Berga, la concentració de suport a Forcadell ha reunit unes 150 persones a la plaça de Sant Pere. Com a Manresa, durant l'acte s'ha llegit un manifest, hi han hagut aplaudiments i crits d'«independència».

A Barcelona, l'alcaldessa, Ada Colau, ha fet pinya amb els independentistes a la plaça Sant Jaume, on ha avisat que si és jutjada "s'estarà jutjant amb ella tot un poble". Centenars de persones, partits, càrrecs electes i representants d'entitats socials s'han concentrat en contra de la "judicialització de la política" i en suport a Forcadell, en la vigília que aquesta declari davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a imputada per desobeir al Tribunal Constitucional (TC).

A més de Colau, la concentració ha comptat amb l'assistència, entre d'altres, del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, els consellers Jordi Baiget, Meritxell Ruíz i Dolors Bassa, el tinent d'alcalde Jaume Asens, el president de Junts pel Sí, Jordi Turull, els diputats de Catalunya Sí Que Es Pot Albano Dante Fachin i Marta Ribas, les diputades de la CUP Mireia Boya i Eulàlia Reguant o els líders de CCOO i la UGT a Catalunya, i de les entitats convocants, Jordi Sánchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium).

Què passarà aquest divendres?

A les 8.15 h, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat de membres del Govern, l´expresident Artur Mas, els expresidents del Parlament i diputats es trobaran amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al despatx d´audiències. A les portes del Parlament estaran concentrats alcaldes catalans i els líders de les entitats sobiranistes. Una vegada Forcadell surti del Parlament s´iniciarà una marxa caminant fins al TSJC, situat al Passeig Lluís Companys.

La presidenta del Parlament té previst explicar el contingut de la declaració davant del jutge des de la cambra catalana.

Per què declara Forcadell?

La presidenta del Parlament declara aquest divendres per permetre que la cambra votés el 27 de juliol les conclusions de la comissió d´estudi del procés constituent. Aquesta declaració s´emmarca en la querella que la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar el 19 d´octubre per aquests fets, després que el govern espanyol demanés al Tribunal Constitucional (TC) que obrís la via per exigir responsabilitats penals a la presidenta del Parlament. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, membres del Govern, l´expresident Artur Mas, expresidents del Parlament i diputats es trobaran amb Forcadell al Parlament, des d´on començarà una marxa a peu fins al TSJC. Forcadell també estarà acompanyada dels líders de les entitats sobiranistes i d´alcaldes i electes catalans.

Dos dies més tard de la votació de les conclusions de la comissió d´estudi del procés constituent, el 29 de juliol d´enguany, el govern espanyol va demanar al TC que obrís la via per exigir responsabilitats penals a Forcadell. L´1 d´agost, el TC va suspendre les conclusions de la comissió d´estudi del procés constituent i el 6 d´octubre va demanar a la fiscalia que obrís la via penal contra la presidenta. El 19 d´octubre la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar la querella per aquests fets i el 22 de novembre el TSJC va citar Forcadell a declarar el 16 de desembre.

Des que va començar aquest procés, la presidenta del Parlament ha defensat que en tot moment va complir amb les funcions que té assignades i ha assegurat que defensarà la llibertat d´expressió i el dret de participació dels diputats on faci falta.

Qui ha donat suport a la Presidenta?

Durant aquests mesos, la presidenta ha comptat amb el suport de membres del Govern, institucions, entitats i ciutadans. Així, el passat 20 d´octubre -l´endemà que la fiscalia presentés la querella- centenars de persones es van manifestar a les portes del Parlament per expressar aquest suport, convocats per l´Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l´Associació de Municipis per la Independència (AMI) . Entre d´altres, hi van participar els consellers del Govern Neus Munté, Raül Romeva, Josep Rull, Toni Comín, Meritxell Serret i Meritxell Borràs; diputats de JxSï, la CUP i CSQP i representants del món local com l´alcadessa de Barcelona, Ada Colau.