El Tribunal Constitucional (TC) alemany va rebutjar il·legalitzar el neonazi Partit Nacional Democràtic (NPD), ja que el considera massa feble per aconseguir el propòsit de soscavar l'ordre democràtic, i va instar a combatre'l amb la força de la policia i la justícia. El TC va desestimar per unanimitat la demanda de la cambra alta, que havia sol·licitat la prohibició del partit i de les seves «camaraderies» i, per extensió, la fi del finançament públic -1,3 milions d'euros anuals- a una formació titllada d'«hereva» del nacionalsocialisme d'Adolf Hitler.

El TC va considerar provat que, «pel seu concepte polític», la formació «menysprea la dignitat humana» i «no està d'acord amb els principis democràtics», segons la sentència. També va admetre que «els seus membres» incorren en delictes criminals, com intimidació a polítics compromesos amb l'acollida de refugiats, atacs contra centres d'asilats i agressions físiques, a més d'instigar a l'odi contra jueus, musulmans o gitanos.

A detallar atacs atribuïbles a l'NPD o la seva militància havia dedicat el Bundesrat la seva demanda, amb exemples com les protestes davant l'habitatge de l'alcalde de Tröglitz, una petita població de l'est, o la fustigació a un diputat d'origen angolès de la CDU. També havia denunciat els seus postulats propagandístics, en els quals s'advoca per una Alemanya «ètnicament definida», s'aposta per expulsar d'Europa a tots els musulmans i es qualifica de «banda de negres estafadors» o «degenerats» els refugiats.