Unes 35 persones es trobaven a l'hotel Rigopiano de Frindola (centre d'Itàlia) en el moment en què va ser sepultat per una allau. Els equips de rescat han extret almenys tres cadàvers de l'interior de l'Hotel Rigopiano a localitat de Farindola, a la regió dels Abruços.

L'hotel balneari Rigopiano es troba situat a 1.300 metres d'altitud al massís del Gran Sasso, a la serralada dels Apenins, i dimecres va ser atropellat per una allau de neu que el va destruir i el va sepultar pràcticament per complet.

Els serveis de socors van rescatar a dos supervivents, Giampiero Parete i Fabio Salzetta, que en el moment de l'allau es trobaven fora de l'hotel i que, després refugiar-se en un cotxe, van poder donar la veu d'alarma sobre el que havia passat.

Els mitjans de comunicació italians, que citen fonts dels socorristes, expliquen que la primera víctima és un home i que es continua excavant a l'hotel, buscant els desapareguts, en condicions "dificilíssimes".

"A les 04.30 del matí, els equips de rescat formats per homes de gran valor van aconseguir arribar a l'hotel en una situació realment al límit", va explicar el cap de la Protecció Civil, Fabrizio Curcio.

En les imatges proporcionades pels equips de rescat es veu com els socorristes excaven entre muntanyes de neu per poder accedir a través d'alguna finestra d'aquest hotel de quatre estrelles, que el cap de setmana allotjava prop de 200 persones.

Els Carrabiners creuen poc probable trobar supervivents

El responsable del cos de carrabiners Vincenzo Romeo va considerar poc probable trobar supervivents a l'hotel perquè, després de quinze minuts sota la neu, augmenten les possibilitats de "morir per asfíxia o hipotèrmia".

Romeo va reconèixer que "sota la runa es pot sobreviure diverses hores", en referència a les situacions que es van viure llavors, quan els equips d'emergència van aconseguir rescatar a diversos ferits sota les ruïnes.

No obstant això, va afegir, aixafat per la neu i suportant baixes temperatures és més complicat. "Després és molt possible que la neu comenci a entrar per les fosses nasals", va explicar. Les imatges gravades des d'un helicòpter per la policia italiana mostren que aquest hotel de quatre estrelles, un edifici de tres pisos i amb balneari, ha desaparegut completament.

Exteriors no té constància de víctimes espanyoles

El Ministeri d'Afers Exteriors no té constància que hi hagi espanyols afectats a l'hotel. Fonts del ministeri han informat a Efe que no hi ha constància d'espanyols afectats

Antonio Crocetta, un dels responsables del Cos de Rescat Alpí dels Abruços, que va arribar a l'hotel després de diverses hores d'ascens amb els esquís, va confirmar que tem que hi hagi molts morts.

Alguns dels hostes de l'hotel sepultat per la neu a Itàlia havien demanat anar-se'n

Els clients de l'hotel Rigopiano de la localitat de Farindola, als Abruços (centre d'Itàlia), que ha quedat sepultat per una allau havien estat esperant hores un llevaneus que els obrís el camí per poder anar-se'n. Així ho ha explicat Quintino Marcella, propietari del restaurant on treballa un dels dos únics supervivents fins ara de l'allau, i qui va rebre la trucada demanant auxili.

Gampiero Parete i Fabio Salzetta es trobaven fora de l'hotel durant l'allau i van poder refugiar-se en un cotxe i advertir del que havia passat. Parete va trucar al propietari del restaurant on treballa com a cuiner a les 17.40 hora italiana d'aquest dimecres per explicar el que havia succeït i demanar-li que busqués ajuda.

Marcella ha explicat aquest dijous a diversos mitjans de comunicació que Parete li va dir que els hostes havien demanat abandonar l'hotel davant les adverses condicions meteorològiques amb intenses nevades que queien des de feia dies i per les que s'havia acumulat entre dos i tres metres de neu. "El llevaneus hauria d'haver arribat a les 15.00 hores, però al final va ser retardat a les 19.00 hores. Els hostes havien preparat les maletes i estaven tots esperant per sortir de l'hotel", va afirmar Marcella.

Parete, que es troba hospitalitzat a Pescara amb símptomes d'hipotèrmia, va explicar a Marcella que s'havia salvat perquè va ser un moment al cotxe a agafar una cosa, però que dins de l'hotel estan la seva dona i els seus dos fills de 8 i 6 anys. "M'ha dit: hi ha hagut una allau. L'hotel no hi és, ha desaparegut. Només estem 2 aquí fora, crida els socorristes, crida a tots", ha explicat.

Marcella també denuncia que després de diverses trucades aconseguir parlar amb una responsable de la delegació de govern que li va contestar que "ella havia trucat feia dues hores a l'hotel i que tot estava bé" i que li va costar convèncer-la que havia passat alguna cosa greu. Només a les 8 del vespre, denuncia, es va posar en marxa tot el dispositiu de rescat.

Marcella va continuar comunicant amb missatges de Whastapp amb el cuiner del seu restaurant que li deia: "Estan tots morts. Ho he perdut tot".

De moment s'ha recuperat el cos sense vida d'un home, però hi ha uns 30 desapareguts entre els 22 clients registrats i el personal.

Les imatges gravades des d'un helicòpter per la policia italiana mostren que aquest hotel de quatre estrelles, un edifici de tres pisos i amb balneari, ha desaparegut completament i només el costat de l'establiment on es troba la piscina està al descobert, per on han pogut entrar els socorristes.

L'allau de neu es va produir previsiblement a causa dels moviments de terra provocats per la intensa activitat sísmica d'ahir, amb quatre terratrèmols la magnitud va superar els 5 graus en l'escala Richter.