Després d'uns dies de sobresalts d'alt voltatge, amb una escalada inusitada del preu de l'electricitat al mercat majorista provocada per la combinació fatídica de diversos factors -l'onada de fred siberià, la crisi energètica de França que ha situat Espanya en el paper inèdit d'exportador d'energia elèctrica i la producció més escassa d'energia d'origen eòlic i hidràulic- que incideixen en el 40% del rebut de la llum (el 60% restant depèn dels denominats «peatges» que fixa el govern central i dels diferents impostos), avui els consumidors poden respirar un mica més, tot i que no estan en condicions, encara, de posar tranquils del tot una rentadora: el preu del megawatt/hora (MWh) baixa l'11% respecte del preu d'aquests últims dies i se situa en els 79 euros, segons l'Operador del Mercat Ibèric de l'Energia (OMIE), l'empresa regulada que gestiona de manera integrada els mercats elèctrics a Espanya i Portugal. Això no obstant, OMIE adverteix que hi haurà repunts, en determinades hores, que situaran el preu del MWh pels volts dels 92 euros. Dijous, el mercat va fixar un preu mitjà del MWh de 88 euros, el més alt des del desembre del 2013; ahir, el preu mitjà es va situar en 79 euros.

La situació ha arribat a l'extrem que la Fiscalia civil del Tribunal Suprem ha obert diligències per esbrinar les raons per les quals s'han produït els successius augments de preu que han experimentat en els últims temps els rebuts de la llum.

El ministeri públic actua en defensa de la protecció dels interessos dels consumidors i usuaris, amb la finalitat de determinar la realitat i la naturalesa d'aquests fets. Fonts fiscals van assenyalar que aquest tipus de recerca s'ha posat en pràctica des del 2014 en diverses ocasions, com en el cas de la pujada dels carburants, encara que en aquella ocasió es van arxivar sense necessitat d'interposar una demanda davant el jutjat corresponent. L'obertura de les diligències suposa en un primer moment determinar com està regulat el mercat de la llum i en quin grau afecten les condicions meteorològiques adverses al rebut. Amb les dades recaptades determinarà si hi ha algun responsable del perjudici sofert per consumidors i usuaris.

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, va anunciar dijous passat que l'executiu prendria una sèrie de mesures per augmentar la competència en el mercat gasista, Mibgas, i aconseguir d'aquesta manera uns millors preus de l'electricitat.

Ja que en l'actualitat són els cicles combinats els que marquen el preu en el mercat majorista, una baixada del preu del gas repercutiria favorablement en el rebut de la llum dels consumidors que estan acollits a la tarifa regulada.

L'afectació a França

En aquest context, França, afectada també per l'onada de fred que viu Europa, marcava un màxim estacional de consum -sense patir problemes de subministrament-, amb 93.862 megawats a les 9.15, hora local (8.15 hores GMT), segons declarava una portaveu del gestor de xarxes de transport RTE a l'agència de notícies Efe. Per aquest motiu, el país veí va haver d'importar més de 5.000 megawatts, que va comprar a Espanya (2.299); al Regne Unit (1.000), a Bèlgica (1.200) i a Alemanya (1.200). La parada de 6 dels 58 reactors nuclears francesos -plegats aporten més del 75% de l'electricitat- va obligar la ministra d'Ecologia, Ségolène Royal, a haver de dir públicament que no hi haurà talls de subministrament.

A Espanya, l'escalada de preus d'aquest mes de gener tindrà efectes evidents sobre els consumidors ja que, segons va dir el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, el rebut anual de la llum s'encarirà, de mitjana, uns 100 euros. Per tot plegat, el sobresalt elèctric derivarà en un nou debat polític, ja que Nadal haurà de comparèixer al Congrés.

No afecta el mercat lliure

«Des del juliol el PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor) ha encarit fins al 32% la factura de la llum als 10 milions de clients del mercat regulat espanyol». Davant «l'alerta generalitzada per l'augment del preu de la llum», l'empresa Holaluz reivindica que aquesta pujada «no afecta els clients del mercat lliure». «Els clients d'Holaluz -afirmen fonts de la companyia- no s'han vist afectats pels augments del preu de la llum», ja que la comercialització d'energia «100% renovable» del mercat lliure «aposta per l'estabilitat del seu preu fix per als clients domèstics».