Espanya té un problema de cor-rupció política molt seriós que ha de ser afrontat de manera integral i sense pegats, segons va assenyalar l'organització Transparència Internacional (TI), que ahir va demanar a tots els partits polítics que es «posin les piles» i assumeixin la lluita contra els corruptes com un assumpte d'Estat i d'interès social.

L'organització no governamental va presentar ahir l'Índex de Percepció de la Corrupció 2016, en què Espanya va repetir el seu pitjor resultat històric en aconseguir 58 punts sobre un màxim de 100 i va baixar de la posició 36 a la 41 d'un total de 176 països. Aquesta posició deixa l'estat espanyol entre Costa Rica i Geòrgia, i en el grup dels països europeus que són percebuts com més cor-ruptes.

Es tracta de la posició més baixa de tota aquesta sèrie històrica i, si es compara amb la resta de veïns europeus, ocupa el lloc 17 dels 28, una posició «discreta» i en tot cas «àmpliament millorable», segons va assegurar el president de Transparència Internacional, Jesús Lizcano.

Per a l'ONG, la pèrdua de cinc punts en aquest índex al llarg de l'últim any és «bastant greu» i, tot i que considera que la corrupció no és sistèmica a Espanya, constata que hi ha múltiples escàndols en els nivells superiors dels partits i dels governs, circumstància que fa que la seva imatge al món es torni a «enterbolir».

Especialment, preocupa la comparació amb els països de l'euro, per «la clara falta de reacció i l'acceptació del declivi» i perquè no s'entreveuen indicis de millora, segons va explicar el president de l'ONG.

«Tot i les importantíssimes inversions en la lluita contra la cor-rupció, no aconseguim que el fenomen es redueixi», segons va explicar un dels autors de l'informe, el catedràtic de la Universidad Rey Juan Carlos Manuel Villoria, per a qui «s'estan fent molts esforços, però encara no es veuen resultats».

Segons la seva opinió, els ciutadans encara no perceben els esforços que estan realitzant les diferents administracions públiques davant el problema de la cor-rupció, que, d'altra banda, semblen encara insuficients.

Villoria va assenyalar també que encara que hi ha més persecució policial i processos judicials contra els corruptes, es manté la sospita que al final quedaran impunes.

Altres raons que expliquen les dades que presenta l'estat espa-nyol són l'opacitat en la presa de decisions de sectors com les elèctriques i els bancs, i la politització de la justícia.

«Tot això fa que els ciutadans estiguin molt indignats i preocupats i que en les enquestes es dispari la percepció de la corrupció», va explicar el catedràtic.

Espanya ha arribat així al «ter-ra», ja que «més enllà no podem baixar», segons va advertir aquest expert, per a qui «és el moment de reaccionar», perquè «el país no acaba de sortir del pou», segons va afirmar Villoria en la presentació de l'informe.

«La solució, l'única o la més important per resoldre aquesta complicada situació, és que els partits polítics d'alguna manera oblidin les seves diferències ideològiques i es posin d'acord», va afegir, per la seva banda, el president de Transparència Internacional.

Segons va assegurar el mateix president de l'organització, «han d'entendre que la corrupció és un tema d'Estat i de clar interès social», fet pel qual és necessari promoure «un pacte integral de forma urgent» sobre les mesures legals i institucionals més importants per poder combatre «aquest important problema social que tant segueix preocupant els ciutadans espanyols», va afegir Lizcano en comentar l'estudi.

Entre aquestes mesures urgents que caldria aplicar per eradicar la corrupció, va apuntar la despolitització dels òrgans judicials, la reducció del nombre d'aforats i dels càrrecs de lliure designació, la prohibició legal de concessió d'indults per corrupció, la millora de les disposicions legals, la regulació dels lobbies i la incorporació d'un règim específic de sancions en la Llei de Transparència.