La Unió Europea (UE) va aconseguir ahir a la matinada un acord sobre la fi dels càrrecs d'itinerància telefònica, el roaming, per als consumidors dels països de la UE a partir del proper 15 de juny.

L'acord consisteix en un preu a l'engròs màxim fixat en 0,032 euros per minut per a les trucades i 0,01 per als sms, segons va informar el Consell de la UE. Pel que fa a les dades, es preveu una reducció progressiva de 7,7 euros per gigabyte a partir del 15 de juny, 6 euros a partir l'1 de gener del 2018, 4,5 euros el 2019, 3,5 euros el 2020, 3 euros el 2021 i 2,5 euros el 2022.

Els negociadors de les tres institucions (Parlament Europeu, Comissió i Consell) van aconseguir un acord informal, que encara ha de ser confirmat pels països i l'Eurocambra, per a una reforma que determina quina quantitat poden cobrar els operadors per utilitzar altres xarxes per proporcionar serveis d'itinerància.

Les noves cotitzacions han de ser prou baixes per permetre als operadors oferir aquesta itinerància sense recàrrec als clients ni augmentar els preus interns, i alhora garantir que els operadors de països de destinació puguin recuperar costos sense augmentar els preus domèstics. També permetrà el manteniment i la millora de xarxes a tot Europa, va destacar el Consell en el comunicat. La institució va destacar que la part més crucial de la reforma és el límit de dades, en un context d'augment «exponencial» del seu ús en els últims anys. Amb la desaparició del roaming s'espera que l'ús de dades a l'estranger es dispari, atès que els consumidors no hauran de recórrer a les connexions Wi-Fi per navegar de manera assequible. «La decisió és l'últim pas d'un procés que va començar fa deu anys», va dir el ministre d'Economia, Serveis Comercials i Comercials de Malta -a càrrec de la presidència de torn de la UE aquest semestre, Emmanuel Mallia.

El comissari encarregat del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip, va celebrar l'acord i va dir que «és l'última peça del puzle». «A partir del 15 de juny, els europeus podran viatjar a la Unió Europea sense càrrecs de 'roaming'».