L'empresari berguedà Fèlix Pasquina, propietari de l'empresa de construcció Pasquina, ha quedat en llibertat aquest divendres a la tarda després de ser interrogat a la comissaria de Tarragona per la Guàrdia Civil i la fiscalia, per la seva suposada implicació en el cas 3%. Pasquina, però, s'ha acollit al seu dret a no declarar.

Pasquina és un dels vuit detinguts que al llarg del dia d'avui han estat interrogats per la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció per la seva presumpta vinculació amb la trama de finançament irregular de l'extinta CDC. Tots vuit arrestats han passat la nit a les dependències policials de la capital tarragonina, on van ser traslladats aquest dijous al vespre. Pasquina va ser detingut ahir a la seu de l'empresa a Berga, que va ser escorcollada durant més de vuit hores.

Al llarg del dia d'avui, la Guàrdia Civil ha estat interrogant vuit dels 18 detinguts que han passat la nit a la comandància de Tarragona, la majoria dels quals s'ha negat a declarar, al mateix temps que analitza la nombrosa documentació sobre adjudicacions públiques intervinguda ahir, en 24 registres que es van prolongar fins al vespre.

La nova fase de l'anomenat "cas 3%" sobre suposat finançament il·legal de CDC se centra ara principalment en l'adjudicació d'obra pública a l'Ajuntament de Barcelona durant l'etapa del convergent Xavier Trias en el govern de la ciutat, per la qual cosa van ser detinguts el seu exregidor Antoni Vives i l'exgerent municipal Constantí Serrallonga, ara president de Fira de Barcelona.

Els agents també van mantenir detingut el president del Port, Sixte Cambra, de l'entorn personal d'Artur Mas, durant les prop de 12 hores que va durar el registre del seu despatx, on els agents van intervenir expedients sobre les dues principals obres portuàries sota sospita: el dic est i l'ampliació del moll sud.

Entre els correus electrònics, agendes i documentació confiscada en els registres la Guàrdia Civil busca el rastre de possibles manipulacions i acords per convocar concursos d'adjudicació a mida a canvi de "comissions" d'empresaris en diversos projectes, entre ells el túnel de la plaça dels Glòries de Barcelona.

Després d'intentar sense èxit interrogar-los, atès que tots dos s'han acollit al seu dret a no declarar, la Guàrdia Civil ha deixat avui en llibertat el tresorer de CDC, Andreu Viloca, i el responsable jurídic del partit, Francesc Sánchez, a l'espera que els citi com a investigats el titular del jutjat d'instrucció numero 1 del Vendrell (Baix Penedès), que dirigeix el cas.

També han quedat en llibertat, després de passar la nit a la comandància de la Guàrdia Civil i el directiu de la constructora Oproler Josep Maria Bassols, els quals s'han acollit igualment al seu dret a no prestar declaració.

La coincidència temporal entre l'operació policial i el judici del 9N, que arrenca dilluns que ve, ha portat Mas a expressar la seva indignació per la qual cosa considera un intent de la Fiscalia de perjudicar el sobiranisme, que ha convocat concentracions de suport a les portes del Palau de Justícia.

De fet, Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega van designar per al 9N els advocats particulars Xavier Melero, Jordi Pina i Rafael Entrena, habituals en casos de presumpta corrupció de CDC i d'Unió i que, precisament, porten la defensa de diversos dels detinguts en el cas del 3%.

No ha trigat a arribar la resposta del Govern davant aquestes acusacions: el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha retret a Mas la seva "poca qualitat democràtica" i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha afirmat: "aquí no es persegueix ningú per les seves idees".

També el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha acusat avui el PDeCAT d'amagar-se darrere de banderes independentistes i el referèndum a Catalunya per no assumir cap responsabilitat pels reiterats casos de presumpta corrupció en el seu partit.