Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau afronten el judici pel 9-N, que comença avui, amb la tranquil·litat d'haver fet el que marcava el mandat democràtic. «Estem serens i ferms», va assegurar l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, en una roda de premsa oferta ahir al Museu d'Història de Catalunya, acompanyat de les dues exconselleres. Sobre el que passarà avui, Artur Mas va ser contundent: «jo em faig el màxim responsable polític del 9-N». Tot i això, va lamentar que no s'asseuen al banc dels acusats «per declarar la independència», sinó «per haver posat les urnes», va assenyalar. «I vàrem fer el que havíem de fer, defensar amb energia que hi haguessin urnes», va afegir.

En aquest sentit, va exposar que llavors es va topar «contra un estat intolerant, amb el tarannà poc democràtic de "l'ordeno i mando"», va apuntar. «Ens volien agenollats i ens trobaran dempeus. Ens volien amb l'esquena vinclada i ens trobaran amb l'esquena dreta. I ens volien amb la mirada baixa i ens trobaran mirant cap endavant», va sentenciar.

Pel que fa a l'estratègia que seguiran en les seves declaracions davant el tribunal, Artur Mas va afirmar que han preparat «junts» la declaració que faran. «No anem per lliure», va comentar. Preguntat sobre la possibilitat que se'ls inhabiliti per exercir càrrecs públics, Mas va subratllar que «no som ni màrtirs, ni herois. Som servidors públics». «No sé què passarà», va declarar Mas, «però si s'han de carregar algú, que sigui a mi», va ressaltar. Sigui quina sigui, però, la decisió del Tribunal, Mas va dir que el que és clar és que es recorrerà «a la justícia europea».

L'agraïment d'Ortega i Rigau

«Estem convençuts que no hem comès cap altre delicte que posar les urnes», va dir l'exvicepresidenta i exconsellera de Governació, Joana Ortega. Sobre el judici d'avui, va assenyalar que «no és un tràngol agradable», però que «es fa més lleuger amb l'escalf de la gent». També va voler agrair a Mas la seva confiança dipositada en ella quan d'altres la qüestionaven.

«M'acusaven que no seria capaç de tirar endavant aquest projecte i el meu compromís amb el país, que això és el que em va fer més mal», va recordar, i va afegir: «i en aquests moments, m'asseuré al banc dels acusats pel meu compromís amb el govern de Mas, pel meu compromís amb el país, amb la seva gent i amb el procés».

«Serena emoció i emocionats serenament». Així va definir l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, el seu estat d'ànim abans del judici. «Com vol que no ens emocionem quan hi ha 40.000 persones apuntades?», va dir sobre l'acte de suport organitzat per a avui davant del Palau de Justícia.