YouTube ha retirat, a petició del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), les diferents còpies del vídeo on apareix una persona sense llar rebent unes galetes amb pasta de dents que li donava un jove youtuber per mofar-se'n, a Barcelona.

El youtuber autor de l'acció, conegut com a Reset, ja va retirar el vídeo del seu canal de YouTube i en va demanar disculpes, encara que el CAC va constatar que uns altres comptes de la plataforma de vídeos on-line l'havien pujat de nou, per la qual cosa el 27 de gener passat va sol·licitar a l'empresa propietària de la plataforma que retirés els nous vídeos viralitzats que reproduïen el contingut original.

Aquesta és la segona vegada que la plataforma de vídeos retira continguts a petició del Consell Audiovisual de Catalunya. En l'anterior ocasió es va tractar de cinc vídeos que incitaven a la violència masclista i que el CAC va denunciar en un informe presentat el 15 de juny del 2016.

El CAC ha destacat, amb motiu de la celebració del Dia de la Internet Segura, que es commemora avui, «la importància d'actuar amb les eines disponibles actualment davant els continguts de risc a internet».

En concret, el CAC ha alertat actualment que el 70% del trànsit d'Internet ja està format per continguts en formats audiovisuals i que «si bé la gran majoria són a la vegada entretinguts i educatius, també és cert que una part són molt nocius».

De fet, gairebé nou de cada deu adults (el 88,5%) considera que els menors d'edat que utilitzen Internet s'exposen a veure continguts que poden resultar perjudicials per al seu desenvolupament.

Aquesta xifra suposa un increment en la preocupació dels pares i mares pels continguts que miren els seus fills a Internet, ja que el 2014 la dada equivalent era lluegerament inferior i se situava en el 84,6%.

Segons assegura el consell audiovisual català entre els continguts d'Internet que més preocupen pel risc en el desenvolupament dels menors d'edat, hi ha, per aquest ordre, la violència, la pornografia, les drogues, el sexisme, l'abús psicològic, els jocs d'atzar, el racisme i els trastorns alimentaris.