El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, va traslladar aquest dimarts al president dels Estats Units, Donald Trump, que Espanya està en les millors condicions per a ser un interlocutor del seu país a Europa i Amèrica Llatina, així com al Nord d'Àfrica i Medi Orient.

Rajoy i Trump, tal com havien avançat la Moncloa i la Casa Blanca, van mantenir dimarts al vespre durant quinze minuts la primera conversa telefònica des que el president dels Estats Units va succeir en el càrrec a Barack Obama. En ella, segons el govern, van intercanviar punts de vista sobre les relacions bilaterals, la seguretat i l'economia.

Per la seva banda, el mateix Rajoy va fer un comentari al seu compte de Twitter en què qualifica la xerrada de "cordial" i dient que va servir per a "seguir enfortint les relacions en benefici dels nostres pobles. Som-afegeix països aliats" .

Rajoy, segons el govern, va mostrar la seva disposició a desenvolupar una bona relació amb la nova administració nord-americana, mentre que Trump es va interessar de manera especial per la situació de l'economia espanyola.

En aquest context, el cap de l'Executiu va recalcar que Espanya, "amb un govern estable i amb una economia que creix a més del 3 per cent, està en les millors condicions per a ser un interlocutor d'Estats Units a Europa, Amèrica Llatina i també al Nord d'Àfrica i Orient Mitjà ".

Moncloa no aclareix si van parlar del mur

El comunicat no detalla si els dos dirigents van parlar d'assumptes concrets com la polèmica per la intenció de Trump de construir un mur a la frontera amb Mèxic.

En relació amb la UE van comentar la situació que s'obre amb la sortida del Regne Unit, i davant l'interès de Trump pel futur de l'Europa comunitària, Rajoy li va transmetre la seva convicció que en els pròxims mesos s'enfortirà el procés de integració europea i que Espanya treballarà per això. Van comentar igualment la celebració al maig d'una cimera de líders de l'OTAN que tindrà lloc a Brussel·les i que pot ser la primera ocasió en què tots dos es saludin personalment.

A més de la participació d'Espanya i els Estats Units en l'Aliança Atlàntica, van parlar de la potent relació bilateral de defensa, amb les bases espanyoles d'utilització conjunta de Rota i Morón.

En matèria de lluita contra el terrorisme del Daesh, van constatar que la cooperació de tots dos països és molt àmplia i Rajoy va recordar que els militars espanyols estan a l'Iraq formant l'exèrcit iraquià perquè pugui combatre més eficaçment. Així mateix, Espanya i Estats Units mantenen una col·laboració molt estreta en intel·ligència i entre les seves forces i cossos de seguretat. En el pla econòmic han certificat que els dos països mantenen unes relacions de comerç i inversió "equilibrades i beneficioses".