El comissari José Manuel García Catalán, cap accidental de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), va lliurar al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga l'origen de la fortuna de la família Pujol, un pen drive que «podria contenir dades» relatives a aquella investigació i que va ser trobat per un inspector «ordenant els diferents calaixos i armaris del seu despatx», segons fonts pròximes al cas. García Catalán té el comandament de la UDEF, la unitat que investiga els casos de corrupció, des que Manuel Vázquez va deixar el càrrec l'any passat per fer-se càrrec de la Prefectura Superior de Policia de Galícia.

Ell va ser qui va lliurar el dilluns 6 de febrer al jutge el llapis de memòria relatiu a aquesta investigació i li va explicar que va ser trobat per l'inspector en cap de la Secció Primera de Blanqueig de la Brigada Central de Blanqueig i Anticor-rupció. El comissari va dir al jutge que l'inspector es va presentar al seu despatx «fa uns quants dies» i li va dir que, «ordenant els calaixos i armaris del seu despatx», l'havia trobat. El mateix inspector li va comentar que el llapis de memòria podria contenir dades relatives a la investigació sobre els Pujol, va dir García Catalán al jutge.

El jutge ha fixat per a dimarts que ve, dia 14 de febrer, la diligència d'obertura, abocament de memòria i anàlisi de l'esmentat dispositiu de memòria.

Expedient en quarantena

L'octubre del 2016, la Udef va presentar al jutge un informe contra Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat, basat també en un pen drive la procedència del qual investiga ara el magistrat en una peça separada. Anteriorment, De la Mata ja va posar en quarantena aquest expedient en no quedar clar precisament l'origen del dispositiu.

El dia 6 de febrer va acordar citar com a testimonis l'exnúmero 2 de la Policia Eugenio Pino i el comissari Marcelino Martín Blas perquè ajudin a aclarir d'on va sortir la informació continguda en aquell informe que acusava Jordi Pujol fill d'ocultar 4,4 milions d'euros un cop imputat.

El jutge va citar els comandaments policials després d'una denúncia per falsedat documental de l'exdirector de l'agència de detectius Método 3 Francisco Marco, qui assenyala dos dels seus exempleats com a col·laboradors a sou de la Policia per obtenir proves de forma il·legal sobre diferents càrrecs polítics o comandaments policials catalans.