La secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, va reivindicar la seva tasca i la del partit aquests anys en què els populars, va destacar, han estat «far i parallamps» del govern, han defensat les seves «dures» mesures i han assumit «solidàriament» el «desgast». El congrés nacional del PP va començar a Madrid amb la incògnita de si Mariano Rajoy mantindrà tota la seva cúpula, inclosa Cospedal, o farà algun canvi o nomenament rellevant, incògnita que, com va admetre el mateix president del govern i líder del PP, esperarà fins avui per anunciar.

Va destacar la manera en què el seu partit ha afrontat els casos de corrupció que l'han afectat, amb mesures per evitar que es repeteixin, encara que sí que va admetre que al PP li va faltar agilitat per reaccionar davant d'alguns d'aquests casos, perquè els semblava «impossible» que es poguessin produir.

Sense tenir encara confirmació oficial sobre el seu futur, Cospedal va fer ahir a la tarda un balanç de la seva gestió, que va ser, sobretot, una defensa de la seva tasca i la del partit en aquests anys de crisi. Anys en què al PP li ha tocat defensar totes les mesures que prenia l'Executiu, incloses les que estaven, va admetre la secretària general, als «antípodes» del seu programa electoral.

Cospedal va tancar el seu discurs al congrés nacional del PP amb un emotiu record per Rita Barberá, que va provocar l'aplaudiment unànime del ple amb tots els compromissaris posats dempeus. Cospedal va tenir paraules de record per als companys del partit morts en els últims cinc anys, que «tanta empremta» han deixat a tot el partit i als quals tots porten «al cor».

Així va anomenar Mercedes de la Merced, Isabel Carrasco, María Dolores Ortega, Roberto Soravilla, Pepe Macías, José María Hernández i Alejandro Ramírez, entre altres membres de la junta directiva nacional. «Ens vindran al cap molts d'altres. A mi em ve el nom de Rita», va afirmar emocionada, moment en què els compromissaris van començar a aplaudir i es van posar drets.

Després d'una llarga ovació, Cospedal va continuar amb una menció especial també pels membres del PP víctimes de la «tirania etarra» i que mai no van claudicar en la bandera de la democràcia, la llibertat, la justícia i la dignitat.