El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va assegurar ahir que el Govern no descarta la desobediència per poder acollir refugiats. En declaracions a Catalunya Ràdio, Romeva va recordar que Catalunya s'ha ofert per acollir 4.500 refugiats i que ha estat el govern espanyol qui ha impedit que s'executés l'acollida. Romeva va assenyalar que, en la crisi dels refugiats, no és la CE qui falla, sinó els estats, que són els que tenen competències en la matèria.

«No descarto la desobediència -va dir-, la desobediència és un instrument que en la història ha permès el progrés, però ha de ser útil i no ha de perjudicar les persones a qui vols ajudar. L'objectiu no és la desobediència per se, la desobediència és un instrument, l'objectiu és afrontar i resoldre el problema, però jo no descarto res». Romeva -que tenia previst d'assistir anit al Gran concert per les persones refugiades (vegeu al costat) que es va celebrar a Barcelona i que reunia artistes com Serrat, Lluís Llach, Manolo García o Paco Ibáñez- va assenyalar que iniciatives com aquesta permeten prendre consciència d'un problema que afecta 60 milions de persones al món. El conseller va criticar que el govern espanyol consideri els refugiats com un problema i que els vinculi a temes de seguretat i va asseverar que, per contra, és l'estat espanyol qui «fa temps que s'ha convertit en un problema». Romeva també va alertar de l'auge dels discursos d'ultradreta al Parlament.

Resposta a Millo

Romeva va fer aquestes declaracions després que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, denunciés que la Generalitat només havia ofert 301 places d'acollida, que disten molt de les 4.500 que el President, Carles Puigdemont, havia dit que oferiria en una carta al comissari europeu d'immigració.