El president dels EUA, Donald Trump, va assegurar ahir que té diverses opcions sobre la taula per sobreposar-se al bloqueig dels tribunals al seu veto migratori als refugiats i ciutadans de set nacions de majoria musulmana. Entre aquestes possibles mesures, hi ha emetre «un decret totalment nou». En declaracions als periodistes a bord del seu avió presidencial, Trump també va dir que esperarà fins a la setmana vinent, «potser dilluns o dimarts», per respondre amb alguna acció a la decisió del Tribunal d'Apel·lacions del Novè Circuit, que dijous va mantenir el bloqueig al seu decret de tancament de fronteres.

«Guanyarem aquesta batalla. El dolent és que ens caldrà temps per com funciona el sistema, però guanyarem aquesta batalla. També tenim moltes altres opcions, inclòs simplement emetre un decret totalment nou», va afirmar Trump. Preguntat per si el seu pla consistirà simplement a emetre una nova ordre executiva, Trump va respondre: «podria ser, perquè necessitem ser ràpids, per raons de seguretat».

La Casa Blanca encara no ha decidit si portarà el bloqueig del decret al Tribunal Suprem, segons va explicar a Efe una funcionària de la residència presidencial, que va demanar l'anonimat. «Estem revisant absolutament totes les opcions en el sistema judicial, incloent-hi una apel·lació al Tribunal Suprem sobre el bloqueig temporal, i estem segurs que prevaldrem quan s'estudiï el fons del cas», va dir la font.

«A més, estem preparant altres ordres executives que mantindran el nostre país segur davant el terrorisme. Aquestes ordres executives seran signades molt ràpid», va afegir la funcionària.

Una decisió controvertida

Fa dues setmanes, Trump va signar una polèmica ordre executiva com a eina per lluitar contra el terrorisme gihadista, i l'aplicació de la qual ha estat bloquejada per un jutge federal.

Aquest decret suspenia durant 120 dies el programa d'acolliment de refugiats dels EUA -o indefinidament, en el cas dels refugiats sirians- i frenava durant 90 dies l'emissió de visats per a ciutadans de set països de majoria musulmana i amb historial terrorista: Líbia, el Sudan, Somàlia, Síria, l'Iraq, l'Iran i el Iemen.

Després que el Tribunal d'Apel·lacions del Novè Circuit decidís dijous mantenir el bloqueig del decret, Trump va avançar que la setmana vinent anunciarà «noves mesures» per garantir la «seguretat» del país.

El cost del gran mur

Trump, a més, va fer un tuit en què assegurava que el cost del mur entre el seu país i Mèxic «baixarà moltíssim», respecte de les estimacions que en fa la premsa.