Les autoritats van ordenar avui l'evacuació de milers de persones al nord de Califòrnia pels severs danys detectats d'un sobreeixidor de la presa Oroville, que si no se solucionessin podrien resultar en una inundació de les zones properes al pantà.

El Servei Meteorològic Nacional (NWS, sigles en anglès) va emetre aquesta nit una advertència d'inundacions pel "potencial" col·lapse d'una secció del sobreeixidor auxiliar d'Oroville, situada a uns 250 quilòmetres al nord-est de San Francisco.

Segons aquest avís oficial, el col·lapse de l'estructura d'aquest desguàs "resultaria en un alliberament incontrolat d'aigües del llac Oroville".

"Només el sobreeixidor auxiliar de la presa d'Oroville està considerat sota amenaça en aquest moment", ha afegit el text del NWS.

Ates d'aquest risc, les autoritats van ordenar l'evacuació de les localitats de Oroville, Palermo, Gridley, Thermalito, South Oroville, Oroville Dam, Oroville East i Wyandotte.

El diari Los Angeles Times va informar que la causa de l'alerta va ser el descobriment d'un forat en el desguàs de la presa, i va assegurar, citant fonts oficials, que les autoritats intenten taponar el forat amb bosses de roques alhora que intenten reduir el nivell d'aigua del llac Oroville perquè disminueixi la pressió sobre el sobreeixidor.

El xèrif del comtat de Butte, Kory L. HONEA, ha afirmat que hi ha "una preocupació significativa" que el forat pugui comprometre la integritat del desguàs, el que donaria lloc a un alliberament "abundant" d'aigua.

"Vam haver de prendre la crítica i difícil decisió d'iniciar l'evacuació de l'àrea d'Oroville", ha afegit.