La constructora Copisa va donar 50.000 euros a Convergència (CDC), actualment PDeCAT, a través de dues de les fundacions vinculades al partit, CatDem i Fòrum Barcelona (25.000 euros per a cadascuna) cinc dies abans que l'Ajuntament de Barcelona li adjudiqués les obres de l'entorn del Mercat del Born el juliol del 2012 per un import de 2,8 milions d'euros, segons va publicar ahir el diari El País.

Precisament, aquesta empresa i aquestes fundacions estan sent investigades en el marc del cas 3% pel suposat finançament irregular de CDC.

De fet, el dia 2 de febrer passat la Guàrdia Civil va detenir un total de 18 persones en el marc de la investigació per aquest cas, i entre els detinguts, que van quedar en llibertat, hi havia l'exconseller delegat de l'empresa Copisa, Xavier Tauler.

Segons va publicar ahir el País, que ha tingut accés a uns documents, el concurs públic del Born va ser anunciat el 25 d'abril de l'any 2012, sota el mandat del llavors alcalde Xavier Trias i amb Antoni Vives (aquest últim també detingut ara fa dues setmanes), quan ocupava la presidència de Bimsa (Barcelona d'Infraestructures Municipals). Una setmana abans del concurs per aquesta adjudicació, la constructora havia fet les donacions a les dues fundacions vinculades a la formació política.

Segons recull el rotatiu, el 2 de juliol del 2012 Bimsa va formalitzar l'adjudicació de les obres a l'empresa Copisa per un import final de 2,7 milions d'euros i, cinc dies abans, l'empresa va fer dues noves donacions a la fundació CatDem i a la fundació Fòrum Barcelona, per un valor de 25.000 euros cadascuna.

Bassols declara aquesta setmana

Precisament, el jutge del Vendrell que instrueix el cas 3% ha citat a declarar per a avui l'extresorer de l'antiga CDC Andreu Viloca, segons van indicar fonts jurídiques. Per a aquesta setmana també han estat citats l'exdirector general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell i els empresaris Sergi Lerma, Xavier Tauler, Fèlix Pasquina i Josep Maria Bassols (també exalcalde d'Anglès).

Tots van ser detinguts per la Guàrdia Civil a començament d'aquest mes de febrer en l'anomenada operació Pika per presumpte finançament irregular de Convergència a través de l'adjudicació d'obra pública, i van quedar en llibertat mentre esperen comparèixer al jutjat. També ha estat citat l'empresari José Luis Romero, que, en aquest cas, va ser detingut en fases anteriors d'aquest cas 3%.