El secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, va advertir els seus homòlegs de l'OTAN que si no incrementen les seves aportacions a l'organització, Washington «moderarà» el seu compromís amb l'Aliança Atlàntica.

«Estats Units complirà les seves responsabilitats, però si les nacions no volen veure com els Estats Units modera el seu compromís amb aquesta Aliança, cadascuna de les seves capitals ha de donar suport a la nostra defensa comuna», va dir Mattis durant la reunió dels ministres aliats de Defensa, ahir a Brussel·les.

Enla seva arribada Mattis va subratllar que l'OTAN és una «base fonamental» per als EUA, però va demanar a la vegada que cada aliat «assumeixi la seva part proporcional» del seu cost.

El secretari nord-americà va demanar establir aquest any un «pla» i «terminis per a un progrés constant» cap a la meta del 2% del PIB d'inversió en defensa, fixat en la cimera de Gal·les el 2014.

«Si el seu país aconsegueix l'objectiu del 2%, necessitem la seva ajuda perquè altres aliats ho aconsegueixin. Si tenen un pla, la nostra Aliança compta amb vostès perquè accelerin els seus esforços i mostrin resultats finals. I si encara no tenen un pla, és important que n'estableixin un aviat», va assenyalar Mattis en el seu discurs, distribuït per la delegació nord-americana davant l'OTAN.

El cap del Pentàgon va ser conscient de la «preocupació» als països europeus sobre el compromís dels EUA amb l'OTAN i la seguretat a Europa, i va dir que entenia que busquin «garanties i claredat sobre les intencions nord-americanes».

«M'uneixo a vostès avui representant el compromís dels EUA i el fort suport de (el president nord-americà Donald) Trump a la nostra Aliança», va destacar.

També va remarcar que l'OTAN «és una força d'estabilitat a Europa», i que «ajuda a preservar les normes basades en l'ordre internacional en l'àmbit global i, en última instància, a mantenir la pau i defensar els valors compartits».

Preguntat per les declaracions de Mattis en una roda de premsa, el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, va dir que el cap del Pentàgon «va expressar un compromís molt fort amb l'OTAN, el vincle transatlàntic i la importància de reforçar l'OTAN».

«Això va ser molt celebrat a la reunió, perquè tots els altres ministres van expressar el mateix compromís amb el vincle transatlàntic, perquè tots entenem que estem més segurs i som més forts junts», va dir.

Espanya cap al 2%

D'altra banda la ministra espa-nyola de Defensa, María Dolores de Cospedal, va assegurar que Espanya mantindrà els seus compromisos amb les missions de l'OTAN i l'objectiu d'arribar al 2% del PIB de despesa en defensa, i va garantir la voluntat de continuar mantenint «relacions ex-cel·lents» amb els EUA.

«Espanya té assumit un compromís, que ja ho té determinat des de la cimera de Gal·les, d'anar-se acostant progressivament al 2% (del PIB) en despesa de defensa nacional», va remarcar María Dolores de Cospedal.