El Senat dels EUA va aprovar la suspensió d'una regulació impulsada per l'expresident Barack Obama per impedir que persones amb problemes mentals puguin accedir a la compra d'armes, en una victòria dels grups pro-armes com l'Associació Nacional del Rifle (NRA). La mesura va tenir el suport de 57 senadors, la majoria completa dels republicans i diversos demòcrates, davant de 43 rebutjos.

La decisió aprovada per part del Senat es produeix just després que la Cambra de Representants, també de majoria republicana, fes el mateix fa unes setmanes, i només necessita la signatura del nou president, Donald Trump, que ja ha avançat que la ratificarà.

La mesura havia estat impulsada per Barack Obama dins del seu pla per augmentar els controls en l'accés a armes de foc després de la matança que va tenir lloc en un col·legi de Newtown (Connecticut) el 2012, quan van morir vint nens i sis professors.

La norma, que es calcula que afectava unes 75.000 persones, exigia que la Direcció de Seguretat Social comuniqués al Govern federal els noms de les persones que rebessin ajudes amb un historial de malalties mentals perquè no poguessin comprar armes.

D'altra banda, el president dels Estats Units també va anunciar ahir que la propera setmana hi haurà una nova acció executiva per tal de «protegir» el país, sense oferir més detalls d'aquest assumpte.

Aparentment Trump es referia a la nova ordre migratòria que ha promès per substituir la que va emetre a final de gener, ara bloquejada temporalment per un tribunal d'apel·lacions i que suspenia l'entrada de refugiats als Estats Units i la concessió de visats a ciutadans de set països en els quals hi ha una majoria musulmana.

El president nord-americà també va assenyalar ahir que ha demanat al departament de Justícia que investigui les filtracions «criminals» d'informació sobre el seu govern, que s'han multiplicat en les primeres setmanes des que va assumir el càrrec. En la seva roda de premsa, Trump va citar com a exemple d'aquestes filtracions la seva trucada telefònica de final del mes de gener passat al president mexicà, Enrique Peña Nieto, que va cancel·lar el seu viatge als Estats Units per la intenció de Trump de tirar endavant el mur fronterer.