Biòlegs de Submon, entitat dedicada a l'estudi, conservació i divulgació del medi marí, han localitzat a la zona del parc natural dels aiguamolls de l'Empordà (PNAE) 173 hectàrees -l'equivalent al mateix nombre de camps de futbol- de Cymodocea nodosa, una espècie protegida.

Una cartografia de flora submarina del litoral català publicada per la direcció general de Pesca el 2014 revelava la presència de 25,5 hectàrees d'aquesta espècie en el PNAE, però el director d'aquest espai, Sergi Romero de Tejada, ha explicat a Efe que una anàlisi de Submon multiplica per set aquesta superfície.

La zona marina del parc, protegida per la Xarxa Natura 2000, té una extensió d'unes 5.888 hectàrees, però, per qüestions pressupostàries, l'estudi realitzat l'any passat per conèixer la població d'aquesta planta, que abunda en fons arenosos, es va limitar a 520.

La Cymodocea nodosa forma un ecosistema únic al litoral de la costa catalana i la campanya d'adquisició de dades va utilitzar des d'una embarcació lleugera un sonar d'imatge lateral amb un sistema de navegació, mentre que, per confirmar els resultats, els biòlegs van realitzar diverses immersions. La conclusió va ser que aquesta planta ocupa gairebé 173 hectàrees, 150 d'elles de forma compacta, i aquesta presència és, segons un dels autors de l'estudi, Jordi Sánchez, «senyal d'un alt valor ecològic, perquè comporta una elevada biodiversitat de cargols de mar, pops, cloïsses i peixos com llobarros i daurades».