L'exprimer ministre britànic Tony Blair va entrar ahir en el debat sobre el Brexit en demanar als proeuropeus que «s'aixequin» i ajudin a canviar l'opinió dels que van votar a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Blair va pronunciar un important discurs a la seu de l'agència Bloomberg, el mateix lloc triat el 2013 per l'antic primer ministre conservador David Cameron per prometre al Regne Unit que convocaria un referèndum sobre la permanència o la sortida del país del bloc europeu.

En la seva intervenció d'ahir, organitzada per Open Britain, que fa campanya a favor d'Europa, va demanar als que van donar suport a la permanència a la UE en el referèndum del 23 de juny passat que «exposin sense descans» el dany que causarà la decisió del govern de Theresa May de materialitzar el Brexit a «qualsevol preu». Blair, en el poder entre 1997 i 2007, va recalcar que la consulta en què els votants van donar suport al Brexit es va celebrar sobre la base d'un «coneixement imperfecte» sobre les seves conseqüències.

«La gent va votar sense saber els veritables termes del Brexit. A mesura que aquests termes es fan més clars, el seu dret és canviar d'opinió. La nostra missió és convèncer-los perquè ho facin», va afirmar l'exprimer ministre, figura controvertida per la seva decisió de ficar el país en la guerra de l'Iraq el 2003.

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va declarar que la seva intenció és activar l'article 50 del Tractat de Lisboa, que inicia les negociacions formals per a la retirada de la UE, abans que acabi el proper mes de març.

L'apassionada intervenció de Blair va rebre les crítiques del ministre d'Exteriors, Boris Johnson, defensor del Brexit, que va acusar l'antic líder laborista d'«insultar la intel·ligència de l'electorat» en argumentar que aquest no va votar bé.

«Aquest és qui va portar el Regne Unit a la guerra de l'Iraq sota arguments falsos, amb conseqüències» per al país, va subratllar el cap de la diplomàcia britànica.

«Jo demano al poble britànic -va prosseguir Johnson- que s'aixequi i apagui la televisió la propera vegada que Blair vingui amb una campanya condescendent».

També del camp del Brexit, l'exlíder conservador Iain Duncan Smith va qualificar d'arrogants els comentaris de Blair, mentre que el polític antiimmigració Nigel Farage va declarar a la premsa que el polític laborista és un «home del passat».

Segons Blair, els proeuropeus s'han de mobilitzar per convèncer els que van votar pel Brexit del «dany real» de la decisió i buscar la manera d'evitar l'actual pressa per sortir de la UE.

Si bé va admetre que accepta el resultat del referèndum, Blair va recomanar que es miri amb cura l'impacte del Brexit. «No sé si tindrem èxit. Però sí que sé que patirem un veredicte rancorós de les futures generacions si no ho intentem», va dir.

A més, l'excap de govern va atribuir l'èxit del Brexit de la falta d'una oposició efectiva -la del laborisme de Jeremy Corbyn.

«La debilitat del Partit Laborista ha facilitat el Brexit. Odio haver de dir això, però és veritat. El que això significa és que hem de construir un moviment que s'estengui més enllà de les línies (divisions) dels partits», va subratllar.

L'antic primer ministre també ha advertit que el triomf del Brexit fa «més creïble» la possibilitat d'una futura independència d'Escòcia, regió que va votar a favor de la permanència en el bloc europeu i no vol sortir del mercat únic.

Blair va dir que la divisió del Regne Unit està ara «una altra vegada sobre la taula» -després del referèndum d'independència del 2014, que va ser rebutjada pels escocesos-, si bé va deixar clar que no vol la separació d'Escòcia de la resta del país.