Defensar els drets dels refugiats. Per aquest motiu van sortir desenes de milers de persones a Barcelona, per reclamar a l'estat espanyol que compleixi els acords que va segellar amb la Unió Europea i aculli les 10.772 persones que fugen de conflictes i de països amb règims totalitaris. La marxa, organitzada per la plataforma Casa nostra, casa vostra, va ser multitudinària. Ball de xifres: 160.000 manifestants, segons la Guàrdia Urbana, 500.000 segons els organitzadors.

El que està clar és que la plaça Urquinaona i la totalitat de la Via Laietana es van omplir de persones que van decidir sortir als carrers per demanar a l'estat espanyol en particular, i als de la resta de la UE en general, canvis en les polítiques d'asil i no tractar la crisi humanitària com un problema que cal esquivar.

Del Bages, el Moianès i el Berguedà van sortir cinc autocars amb prop de 300 persones que també es van afegir a la protesta. Entitats de la Catalunya Central van participar-hi activament. Monitors i nens manresans de l'Agrupament Escolta Antoni Gaudí s'hi van afegir amb entitats juvenils que van ser-hi presents. «És una qüestió que treballem amb els nens, perquè com a societat ens hem d'implicar per posar fi a tanta injustícia», reclamava una de les responsables del grup escolta de Manresa, Marta Lliró. A la cua de la manifestació també es podien veure membres d'Unitat Contra el Racisme i el Feixisme al Bages repartint fullets en què explicaven els canvis que ha d'introduir la UE en les polítiques d'asil.

L'organització es mostrava exultant davant la resposta ciutadana. «Davant la passivitat que hi ha hagut durant anys davant les nefastes polítiques migratòries per fi hem pogut veure com la ciutadania ha pres consciència i demana canvis. La gran quantitat de manifestants ho demostra. Hem de recordar que l'estat espanyol només ha acollit el 7% dels refugiats als quals es va comprometre», comentava a Regió7 el periodista berguedà Xavi Rosiñol, un dels impulsors de la campanya Casa nostra, casa vostra.

La manifestació va començar a les 4 de la tarda, quan desenes de milers de persones es van anar concentrant i van desbordar els límits de la plaça Urquinaona de la capital catalana, punt d'inici de la marxa.

La capçalera de la manifestació, amb el suport de la majoria de partits polítics, sindicats i nombroses entitats socials catalanes, portava pancartes amb les proclames «Catalunya, terra d'acollida» i «Prou excuses! Acollim ara!».

Els primers manifestants de la marxa van arribar al final del recorregut cap a 2/4 de 6, quan molts dels participants encara no havien començat a caminar. El final del recorregut era al parc de la Barceloneta, on la Fura dels Baus va representar un espectacle davant del Port, on estava ancorat el veler de Proactiva Open Arms.