Podem ja té una nova direcció, una nova portaveu al Congrés, Irene Montero, i un nou objectiu: «redoblar» l'«aposta» de cara a les eleccions municipals i autonòmiques, cosa que situa Íñigo Errejón en el lloc de sortida per poder concórrer com a candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid.

Aquestes són les conclusions que s'extreuen de la reunió del Consell Ciutadà estatal de Podem, la primera després de la derrota a Vistalegre II de les propostes d'Errejón, que s'ha vist rellevat per Montero com a portaveu parlamentari i s'ha quedat amb una influència molt inferior de la que tenia a la direcció.

Un relleu que ha quedat en segon pla quan ha sortit a la llum el pacte que, segons fonts coneixedores de l'acord, haurien tancat Iglesias i Errejón perquè aquest últim es prepari per ser el candidat a la presidència de la comunitat madrilenya. Un pacte que Errejón va evitar confirmar expressament, tot i que tampoc no el va desmentir. Només va recordar que encara és «aviat» i que, a més, la decisió correspon als inscrits i ha de sortir de primàries.

El secretari general de Podem Madrid, Ramón Espinar, va ser més explícit en afirmar que si Errejón té l'«ambició legítima» de competir per a la presidència de la Comunitat, tindrà el seu suport perquè «és un candidat magnífic». «S'ha de tenir responsabilitat per fer un pas al costat i per deixar pas a altres companys quan això és millor per al projecte», va argumentar Espinar, que avançava així que renuncia a concórrer a aquestes primàries.

El lloc en què és «més eficaç»

En aquesta mateixa línia, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, reiterava que cada un ha d'e ser al lloc des del qual sigui «més eficaç» i recalcava, això sí, que cal respectar els procediments i que seran els inscrits els que decideixin en primàries.

En qualsevol cas, Iglesias va dir que si Errejón es decideix a fer el pas, pot guanyar i convertir-se en el pròxim president madrileny. «M'encantaria que ho fes», va confessar. «Íñigo és un candidat guanyador allà on es presenti», va proclamar el líder de Podem.

Tots dos, Iglesias i Errejón, van repetir l'objectiu que s'ha marcat el nou Podem que surt d'aquest Consell Ciutadà; que no és altre que «redoblar l'aposta» per a les eleccions autonòmiques i municipals del 2019, com a avantsala de les generals.

El més molest semblava l'eurodiputat Miguel Urbán, d'Anticapitalistes, que va avisar i va recordar tots els seus companys que no valen els «intercanvis de cromos» i que el candidat electoral el trien els inscrits.

Pensant ja en les pròximes eleccions, la nova executiva (Consell de Coordinació) que surt d'aquest Consell Ciutadà està encapçalada per Iglesias i formada per 14 secretaries; d'elles, només tres, el 20%, queden a les mans d'«errejonistes»: la d'Errejón mateix, que serà responsable d'anàlisi estratègica i canvi polític; Pablo Bustinduy, secretari d'Internacional, i Auxiliadora Honorato, d'Administracions Públiques.

També entra en aquesta nova cúpula directiva Miguel Urbán per assumir la responsabilitat dels assumptes europeus, i els altres deu són tots afins a Iglesias, començant per la nova dona forta del partit, Irene Montero, que des d'avui mateix començarà a treballar en el seu nou càrrec de portaveu parlamentària.

Montero és, a més, responsable de la Secretaria d'Acció al Congrés i guanya pes en el partit situant-se pràcticament com a número dos.

El nou equip

Com a secretari d'Organització es manté Pablo Echenique, ara també de Programa; Rafael Mayoral conserva la secretaria de Societat Civil, i Juan Manuel del Olmo assumeix la de Comunicació, de nova creació.

I per completar l'estratègia política, en la reunió d'ahir es va acordar la creació d'un «govern a l'ombra» a l'estil del shadow cabinet anglès, que estarà presidit per Iglesias i integrat per 24 persones amb un perfil tècnic i polític, que s'encarregaran d'anar agafant «rodatge» i preparar-se per a la «presa del poder» el 2020.

Per a aquesta funció, Iglesias va triar, entre d'altres, Errejón, el cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero, i alguns dels seus fitxatges com l'ex-JEMAD Julio Rodríguez i l'economista Vicenç Navarro.

Entre aquests «ministres» potencials d'Iglesias, també hi haurà la diputada Carolina Bescansa, que deixa de ser secretària general del grup parlamentari, càrrec que recau en Txema Guijarro.