El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va apel·lar ahir a l'«enorme responsabilitat» del món local en la construcció d'un nou estat independent per a Catalunya. Puigdemont va assegurra que cap altre projecte polític com el PDeCAT no té la «solidesa» i «capil·laritat» necessàries per liderar el país des dels ajuntaments.

El president de la Generalitat ho ha explicat durant la constitució del nou Consell d'Acció Municipal del PDeCAT, que ha escollit l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, com a president. El nou òrgan del partit vol ser un complement a la direcció del partit que gestioni la força municipalista i comenci a partir d'ara a conjurar-se i treballar per tornar a ser la primera força del país en les eleccions municipals del 2019.

En el seu discurs, Puigdemont va enviar un doble missatge. El primer, a la base municipalista del partit, a qui va tornar a encomanar que esdevingui la primera estructura d'estat de «la Catalunya que anhelem». Els alcaldes i regidors són, va assegurar, un «pont de petroli» per a una força política que es construeix «de baix cap a dalt». En aquest sentit, el President va recordar a l'estat espanyola que la nació s'ha de decidir des del poble i no des de «les elits del Pont Aeri».

«Per fer política, per als catalans és més important conèixer els catalans que no pas fer política i a Madrid costa que arribi aquesta la idea perquè ens neguen aquesta realitat», va etzibar. Puigdemont va indicar que l'objectiu del seu partit són les municipals del 2019, en una intervenció des del Centre d'Alt Rendiment esportiu de Sant Cugat del Vallès, seu ahir de la constitució del nou Consell d'Acció Municipal del PDeCAT, que va triar Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, com a nou president de l'òrgan. Hereta així el càrrec de Xavier Trias a l'antiga CDC i dirigirà la política municipal del partit a partir d'ara.

En l'acte de constitució del Consell d'Acció Municipal, l'exalcalde de Barcelona va avisar que quan no es té la força de la capital «el territori agafa més importància que mai» i va emplaçar el seu successor a treballar des de la base. Trias, igualment, va augurar que recuperar Barcelona el 2019 «no és impossible».

El nou líder municipalista del PDeCAT va recordar que el partit emana del moviment territorial i assegura que la fortalesa dels més de 400 alcaldes i 2.000 regidors -a més de les quatre diputacions i diversos consells comarcals- pot ser «temible» si està ben gestionada. Solsona va augurar que amb aquest capital, el PDeCAT pot tornar a guanyar les municipals.

A més de la presidència del nou Consell d'Acció Municipal, el PDeCAT va escollir els representants del món local al consell nacional del partit: hi haurà, entre altres, Albert Piñeira -alcalde de la Seu-, Pere Pons, Josep Maria Corominas, Joan Carles Garcia, Carles Pellicer, Carles Luz, Meritxell Budó o Marta Madrenas.