El líder del PPC Xavier García Albiol va negar ahir que Estat i Generalitat mantinguin o hagin mantingut reunions «secretes», i va deixar clar que l'executiu de Mariano Rajoy no farà «cap oferta alternativa» al referèndum que signifiqui «vulnerar l'Estat de Dret».

Prèviament, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, havia assegurat que estan «absolutament bolcats per buscar un camí de sortida» i que hi ha contactes «a tots els nivells», mentre el President català, Carles Puigdemont, va negar que hi hagi cap tipus de negociació, «ni privada ni oficial».

«El Govern no manté ni ha mantingut reunions secretes», va indicar en roda de premsa Albiol, en ser preguntat sobre aquesta afirmació. «Reunions polítiques secretes per part del govern no n'existeixen. Les nostres propostes i oferta als catalans i a la Generalitat no són secretes, són públiques. I l'oferta és treballar per millorar la sanitat, educació, infraestructures i serveis socials», va afegir. El president del govern, Mariano Rajoy, va ratificar ahir la seva disposició al diàleg amb Catalunya però per parlar només dels problemes reals dels ciutadans d'aquesta comunitat, no per celebrar un referèndum, per «liquidar la sobirania nacional» o per incomplir la llei.

Rajoy va reiterar aquest plantejament en la conferència de premsa que va oferir amb François Hollande al final de la 25a cimera bilateral, en què, segons va explicar el president francès, no han parlat sobre Catalunya «perquè -va dir- no havíem de parlar-ne». El cap de l'executiu va ser preguntat per les informacions en les quals s'apunta la possibilitat d'una nova via de diàleg entre el govern central i el de la Generalitat i si està havent-hi algun contacte que no es conegui entre les dues parts.

Fer pública la trobada

Per altra banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va reclamar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que fixi ja la reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i es deixi «d'escarafalls i postureigs». «Si realment es vol parlar, no cal tanta pompa. El que s'ha de fer és asseure's en una taula i negociar, i això no està passant», va recalcar Pascal, que també va reclamar que aquesta trobada Rajoy-Puigdemont sigui publicitada i no amagada.

«I cal fer-ho públic, que se sàpiga, que la gent ho vegi», va puntualitzar la coordinadora general del PDeCAT. Sobre els punts a tractar en aquesta reunió Estat-Generalitat, Pascal es va mostrar convençuda que el referèndum s'ha de posar sobre la taula.

I el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va assegurar en una entrevista a la televisió francesa, que «l'Estat espanyol ha d'escoltar» les demandes de Catalunya perquè «el procés existeix i és real, no és una cosa artificial».