Un home de 32 anys va sembrar ahir el pànic a Barcelona conduint a gran velocitat i en alguns trams contra direcció un camió de butà que havia robat, fins que el van aturar a trets els Mossos d'Esquadra i la Urbana, que descarten el mòbil terrorista i apunten a un trastorn mental.

El succés, en el qual tres persones van quedar ferides lleus perquè el camió va envestir alguns vehicles i anava perdent bombones de butà pels seus cops de volant, va posar a prova en plena alerta terrorista la reacció dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona, que van acabar aturant el conductor poc després de les 10.30 hores, després de deu minuts de fugida en els quals va recórrer tres quilòmetres.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, es va apressar a assegurar a Twitter que aquest incident no respon a cap acte terrorista i va precisar que el conductor detingut, d'origen suec, té antecedents psiquiàtrics. Per la seva banda, el màxim responsable dels Mossos d'Esquadra a Barcelona, el comissari Joan Carles Molinero, que va comparèixer amb l'intendent de la Guàrdia Urbana Evelio Vázquez, va descartar que el conductor tingui relació amb el terrorisme i va apuntar que la principal hipòtesi és que la seva conducta obeeixi a un trastorn mental o al consum de tòxics. El conductor, que feia poques hores o dies que era a Barcelona, va ser traslladat a un centre mèdic i posteriorment a un psiquiàtric, on va restar ingressat per avaluar el seu estat mental, segons han informat a Efe fonts pròximes al cas. L'home, detingut després que agents que el perseguien haguessin disparat set trets al camió que conduïa, va circular de forma temerària sense esquivar els vehicles que li venien de cara i posant en perill els policies que el seguien.

Perfil terrorista descartat

El comissari va destacar que el detingut «conduïa obsessivament cap endavant», sense voluntat d'apartar-se quan s'encreuava transeünts, encara que en cap moment del seu recorregut s'ha dirigit intencionadament a ells amb el propòsit d'atropellar-los.

En espera dels resultats de les proves d'alcohol i drogues, els Mossos van rebutjar la hipòtesi que estigui relacionat amb el ter-rorisme, ja que, segons Molinero, no encaixa en «aquest perfil», ni es van trobar indicis que ho apuntin. El detingut, que no té antecedents a Espanya i no portava armes, no té domicili fix al país i la policia treballa amb les hipòtesis que va arribar a Barcelona fa uns dies o fins i tot unes hores, amb un passaport legal.

Cronologia dels fets

L'home va robar cap a les 10.30 el camió al barri barceloní del Poble Sec, i va conduir a tota velocitat Paral·lel avall, mentre perdia part de la càrrega, fins que a la plaça Carbonera els Mossos d'Esquadra li van donar el primer alto perquè s'aturés, si bé no els va fer cas. Després de circular per la rotonda de la plaça Carbonera, on el camió va seguir perdent bombones de butà, el conductor es va encaminar a una via de servei situada al moll de la Fusta, un dels epicentres de les visites turístiques a Barcelona per la seva proximitat a la Rambla i al Barri Gòtic de la ciutat.

A la plaça Pau Vila, el camió va rebre els primers trets per part d'agents de la Guàrdia Urbana i d'agents del cos de serveis especials ARRO dels Mossos d'Esquadra. En veure's perseguit per la policia, va començar a circular contra direcció fins a arribar al carrer doctor Aiguadé, on va intentar incorporar-se a la Ronda Litoral, on va xocar amb tres vehicles que pretenien abandonar la via ràpida. Posteriorment, va ser detingut.