El grup parlamentari de Podem va fer ahir efectius els canvis aprovats en la direcció amb el debut d'Irene Montero com a portaveu al Congrés, en substitució d'Íñigo Errejón, i amb una nova reubicació de la posició dels seus diputats a l'hemicicle que treu visibilitat als errejonistes.

L'ara secretari d'estratègia política, Íñigo Errejón, deixa de seure al costat de Pablo Iglesias i ocupa des d'ahir un escó a la fila superior, mentre que Montero, com a nova portaveu, és la que seu a la butaca contigua a la del secretari general. La nova portaveu adjunta, Ione Belarra, també baixa a aquesta primera fila de Podem, darrere de la bancada del govern, per ocupar l'escó següent al de Montero.

Errejón, per la seva banda, s'asseu ara entre el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, el lloc s'ha respectat pels acords amb la coalició, i Rafael Mayoral, que a l'altre costat té Noelia Vera, tots dos pablistes i membres de la direcció.

Aquesta reordenació afecta també altres diputats, com Tania Sánchez, que des d'ahir està asseguda a l'última fila del Congrés dels Diputats, coneguda com el galliner, i baixen a posicions més visibles diputades com Sofía Castañón o Noelia Vera.

Els canvis, en definitiva, situen en posicions de primera línia les persones de l'equip de Pablo Iglesias que tenen més responsabilitats en la nova direcció i en desplacen per aquest motiu altres, la majoria errejonistes, com Pablo Bustinduy, Ángela Ballester o el jutge Juan Pedro Yllanes.

També canvia de lloc Carolina Bescansa, que abandona la secretària general del grup parlamentari -càrrec que ocupa ara Txema Guijarro- i s'asseu des d'avui en un escó a la quarta fila de l'hemicicle, i no a la tercera com abans.

Al seu costat hi haurà el responsable d'Internacional de Podem, Pablo Bustinduy, un dels errejonistes que es mantenen en la direcció del partit com a responsable d'Internacional, que també passa de la tercera a la quarta fila de la bancada de Podem.

Uns canvis que Montero va justificar en la seva primera roda de premsa com a portaveu en explicar que s'han utilitzat els mateixos criteris que en anteriors ocasions per situar en llocs més visibles persones amb responsabilitats en el partit.

És a dir, que si Tania Sánchez ha pujat al galliner del Congrés dels Diputats és perquè allà és on hi havia abans la diputada Sofía Castañón, que ara és la responsable d'Igualtat i ha estat col·locada en una millor posició, i igual en la resta de casos.

Montero també va confirmar que Errejón serà el portaveu a la Comissió Constitucional, un lloc que fins ara exercia Pablo Iglesias, i no es descarten canvis en altres càrrecs de portaveu de comissions més endavant.

Ahir, Errejón es va acomiadar amb «orgull del seu lloc de portaveu» i va repetir que ha estat un «honor», però que hi ha noves responsabilitats i posicions i toca «remar».

Ahir es va saber també que, finalment, Pablo Iglesias no serà el representant del seu grup a la Comissió de Secrets Oficials, la composició es vota demà en el ple, i Podem respectarà la tradició que siguin els portaveus parlamentaris els que integrin aquest òrgan parlamentari .

La formació no es va voler arriscar que pogués haver-hi algun problema reglamentari i va preferir que sigui finalment la portaveu, Irene Montero, qui formi part d'aquesta comissió, en la qual en principi volia ser-hi Iglesias, segons va revelar el portaveu del Partit Popular Rafael Hernando.