Amnistia Internacional (AI) va alertar en el seu informe anual sobre el discurs de l'odi i la demonització que s'ha imposat a molts països del món, inclosos els democràtics, que suposa una greu amenaça per a la subsistència dels drets humans.

L'organització va escollir París per presentar el document -per primera vegada ho va fer fora de Londres- per la relació entre el moment que viu França, immersa en un estat d'emergència després dels atacs terroristes viscuts, i la possibilitat d'una victòria ultradretana en les eleccions presidencials, i el missatge de l'informe aquest any.

«Hem arribat al punt en què ja no queden línies vermelles, ja no hi ha res indefensable», va asse-nyalar el secretari general d'AI, l'indi Salil Shetty. Amnistia recorda en el seu text que la «retòrica tòxica i deshumanitzadora està creant un món més dividit i perillós», en el qual s'ha debilitat perillosament la resposta global a les atrocitats massives.

Per a Shetty, el 2016 va ser «un any en què l'ús cínic d'una retòrica del nosaltres contra ells en discursos de culpa, odi i por va adquirir prominència global a una escala mai vista des de la dècada de 1930».

D'altra banda, el president de la Cambra de Representants dels EUA, Paul Ryan, va visitar la ciutat de McAllen (Texas), a la frontera amb Mèxic, per analitzar com serà el mur que ha ordenat aixecar el president, Donald Trump, i tractar altres assumptes de seguretat fronterera.