La Fiscalia va presentar ahir una nova querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i tres membres més de la coalició independentista Junts pel Sí (JxSí) a la mesa per desobediència i prevaricació, però no contra Joan Josep Nuet, secretari tercer de la cambra, de Catalunya Sí que es pot.

La querella, que respon a la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de deduir testimoni contra Forcadell i els membres sobiranistes de la mesa per permetre votar les resolucions sobre el referèndum el 6 d'octubre passat, deixa fora Nuet -que també va votar a favor d'admetre-les a tràmit- en entendre que no tenia la voluntat de desobeir l'alt tribunal.

Segons el ministeri públic, Nuet «va actuar en la creença errònia d'estar complint amb les seves funcions com a membre de la mesa del Parlament, considerant que el control que podia exercir aquest òrgan era merament formal», i els seus vots «no van ser decisius» perquè s'admetés la votació de les propostes del referèndum.

Aquesta nova denúncia de la Fiscalia, presentada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que se suma a la que Forcadell té oberta per permetre el debat de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, es dirigeix igualment contra els altres tres membres de la mesa de Junts pel Sí (JxSí): Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet. Segons fonts jurídiques, és previsible que aquesta querella s'acabi unint a la causa de Forcadell oberta en el TSJC, un procés la instrucció del qual està pràcticament ultimada i pendent de la decisió de la magistrada Maria Eugènia Alegret d'enviar-la o no a judici.

La resolució sota sospita, aprovada pel Parlament el 6 d'octubre amb els vots de JxS i la CUP, instava el Govern de la Generalitat a convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya com a màxim el setembre del 2017. Després de conèixer la decisió de la Fiscalia, Forcadell va convocar la Junta de Portaveus del Parlament en acabar el ple, per analitzar les implicacions d'aquesta nova querella.

Segons Forcadell, la Fiscalia ha «deixat per escrit» que actua contra «objectius polítics» i ha «desemmascarat la seva doble vara de mesurar», en querellar-se només contra els independentistes, ja que ha exclòs el membre de Catalunya Sí que es pot, Joan Josep Nuet. Forcadell, que va comparèixer acompanyada de Nuet, Corominas, Simó i Barrufet, va denunciar que la Fiscalia «diu que només si ets independentista mereixes ser querellat», per la qual cosa «la querella és purament política». Nuet es va solidaritzar amb els querellats i va denunciar una «discriminació ideològica» de la Fiscalia per no incloure'l aquesta vegada, malgrat que era «conscient» del que es votava a la mesa del Parlament.

El president del grup parlamentari de JxS, Jordi Turull, va equiparar l'intent de cop d'estat del 23-F amb les sentències del Tribunal Constitucional i les querelles de la Fiscalia en assegurar que són una «versió 2017» del «tots a terra».

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va denunciar que el govern no té «res per oferir» i així busca «xous» com la comparació de Turull amb el 23-F.

El portaveu adjunt del PSC al Parlament de Catalunya, Ferran Pedret, va fer una crida al govern central i al de la Generalitat a «desescalar el conflicte» sobiranista i «tornar a la taula» per tal de dialogar.

De la seva banda, el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es pot, Joan Coscubiela, va negar que el fet que Nuet hagi estat exclòs de la querella obeeixi a «motius ideològics» i va reivindicar la unitat dels partidaris del referèndum.

Finalment, el coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, va advertir a Junts pel Sí que declaracions com la de Turull són una «aberració» que pot «posar en perill la convivència» i generar un «conflicte al carrer».