Els germans Pujol van ocultar el 2011 els diners de procedència desconeguda que tenien a la Banca Privada d'Andorra (BPA) usant diverses fundacions establertes a Panamà perquè, segons li van dir al banc, volien evitar que hi haguessin «filtracions» a la premsa de les seves dades.

Cristina Lozano Bonet, que va ser directora general adjunta de Negoci de BPA fins al 2015, així ho va declarar el juliol del 2016 al jutge del cas Pujol, José de la Mata, a qui va explicar l'operativa que van usar diversos fills de l'expresident català per ocultar la titularitat dels seus comptes a Andorra.

En l'àudio de la seva compareixença com a testimoni, a què ha tingut accés Efe, Lozano relata al magistrat que el 2011 o 2012 la gestora dels fons de Jordi Pujol fill a BPA li va explicar que tenia uns clients que estaven «preocupats per si pogués existir alguna filtració del seu nom a la premsa».

Es tractava dels germans Jordi, Josep, Pere, Marta i Mireia Pujol Ferrusola, que van obrir comptes a BPA el 2010 després de portar allà els seus diners des d'un altre banc andorrà, Andbank, perquè, segons va declarar al jutge el president d'aquesta última entitat, no van accedir a destruir la seva informació bancària.

Segons la testimoni, la gestora li va transmetre que ell «tenia por que es filtrés el seu nom a la premsa com a client de l'entitat» després del que havia ocorregut amb Hervé Falciani, l'informàtic de HSBC que va sostreure informació de milers de clients a Suïssa.

En aquest moment, es va plantejar a Jordi Pujol Ferrusola l'opció -que ja havia aplicat BPA a altres clients que tenien «el mateix temor»- de crear una fundació a Panamà que li servís per ocultar el seu nom, de manera que cap treballador de BPA tingués accés a les seves dades.

«A ell li va semblar bé -prossegueix- i ens va dir que se sentia més còmode tenint un compte a nom d'una fundació en lloc de a nom personal, com la tenia amb anterioritat a l'entitat». A preguntes del jutge, Lozano explica que encara que el compte estigués numerat, qualsevol gestor de l'entitat podia saber de qui era.

BPA va crear una fundació a Panamà d'«interès privat» -un tipus societari que el banc usava «en el cent per cent dels casos com a tinença de comptes bancaris»- controlada per una societat del banc de Belize, i a aquesta fundació es va traspassar tots els diners de Jordi Pujol fill a Andorra. Després, relata la testimoni, la gestora li va comentar que altres membres de la família Pujol també volien usar aquest entramat per ocultar el seu nom, i es van constituir sengles fundacions al país centreamericà per als germans Josep, Pere, Marta i Mireia. Aquesta manera d'ocultar la titularitat de comptes bancaris la va usar el banc per a «més de cent clients», precisa la testimoni, i afegeix que era «relativament fàcil».