El Consell de Ministres aprova el decret llei per reformar els estibadors

Europa multa amb 134.000 euros diaris Espanya mentre no reformi la llei

25.02.2017 | 00:56
Méndez de Vigo i de la Serna, ahir en roda de premsa

El Consell de Ministres va aprovar en la seva reunió d'ahir el reial decret llei que afecta el règim dels estibadors i que estableix un termini màxim de tres anys per posar punt final als monopolis de les Societats de Gestió dels Treballadors Portuaris.

El ministre de Foment, Íñigo Martínez de la Serna, va assegurar, després de la reunió de l'executiu, que el document aprovat ahir és fruit d'anys de converses amb el sector i respon a l'obligació d'acatar una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) que condemna l'Estat a modificar la Llei de ports del 2010 per permetre que les empreses puguin contractar lliurement els seus treballadors.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, De la Serna va assegurar que la vaga convocada pels treballadors portuaris «no ajuda» al diàleg sobre el nou futur conveni col·lectiu per al sector, i a més pot tenir conseqüències «definitives» pel fet que les empreses poden desviar a ports de fora de l'Estat les seves mercaderies.

De la Serna recorda que el sector de l'estiba és «l'únic on no existeix llibertat de contractació» de treballadors, fet que la sentència del Tribunal de Justícia de la UE corregeix imposant una multa de 21,5 milions d'euros a l'Estat i 134.000 euros diaris mentre no es reforma la llei. «Estem en una situació on el govern d'Espanya està obligat a complir la sentència de la UE», i el reial decret llei «se cenyeix únicament i exclusivament en el requeriment de la sentència de la Comissió Europea», va dir. Segons el ministre, el govern espanyol «ha fet un gran esforç de diàleg i ha estat permanentment en contacte amb sindicats i patronal». «És cert que els sindicats han mantingut posicions inamovibles sobre qüestions que no es poden incorporar al decret», va dir, però finalment «la balança clarament cau de la banda dels treballadors» perquè la patronal ens demanava que s'eliminés el període transitori.

El ministre De la Serna va emplaçar ahir els treballadors del sector a negociar la resta de les qüestions dins del conveni col·lectiu, on hi ha «marge més que suficient per arribar a acords» que «garanteixin l'estabilitat de l'ocupació i els drets socials dels treballadors».

Per contra, va assegurar que la vaga «no ajuda gens la negociació» i ha advertit que «les situacions prevaga han provocat problemes importants en alguns ports». En aquest sentit ha alertat que «una vaga d'aquestes característiques produeix un dany important al conjunt de l'economia del país i provoca efectes col·laterals» perquè, «quan apareix un avís com aquest, les empreses prenen decisions sobre el transport de mercaderies, que poden ser de caràcter temporal o definitives».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema