El Govern de Carles Puigdemont sospesa avançar el referèndum sobre la independència al juny, sense esgotar el termini límit de setembre que s'ha marcat, si el judici per la consulta del 9-N o el procés contra la Mesa del Parlament acaben en inhabilitacions, han explicat a Efe diverses fonts sobiranistes.

Fa unes quantes setmanes, Puigdemont va donar instruccions al Govern per tenir-ho tot preparat per a l'última setmana de maig, de manera que el primer diumenge que resulti logísticament possible la votació sigui, segons fonts de Junts pel Sí (JxS), el dia 28 d'aquell mes.

Una de les dates marcades en vermell al calendari, segons les fonts consultades, és l'11 de juny, encara que també el diumenge següent -el dia 18, coincidint amb l'onzè aniversari del referèndum de l'Estatut- és una opció.

Però la decisió de celebrar-lo abans de l'estiu no està presa i dependrà no només del context polític i judicial sinó també de si els preparatius de la cita -urnes, paperetes, cens, punts de votació i observadors internacionals- estan llestos, un aspecte que algunes fonts coneixedores dels treballs posen en dubte, ja que determinades tasques encara estan «molt verds».

Segons fonts de les forces que integren el Govern de Junts pel Sí, en els pròxims mesos el clima polític a Catalunya pot portar a avançar una «resposta a les urnes», una acceleració que estarien disposats a imprimir, si fos tècnicament possible, Puigdemont i Oriol Junqueras, responsable de l'organització del referèndum.

A les files independentistes hi havia la convicció que aquest primer semestre vindria marcat per una inhabilitació «exprés» de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès votacions sobre el full de ruta cap a la independència. Les possibles inhabilitacions de Mas, Ortega, Rigau i Homs per la consulta del 9-N arribarien abans i serien clau per decidir si s'avança el referèndum. En resposta a les hipotètiques inhabilitacions, i després del previsible cop de porta que rebrà la petició formal de referèndum acordat que formularà el Pacte Nacional pel Referèndum, el Govern es planteja no esperar a setembre.

Per intentar esquivar una suspensió del Tribunal Constitucional (TC), les forces sobiranistes estudien diferents vies, com per exemple aprovar en lectura única una llei que reguli el referèndum «a escassos dies, o fins i tot hores», de la seva celebració, per reduir així al màxim el marge de l'Estat per activar els mecanismes legals contra la cita, segons fonts parlamentàries.

Encara està per concretar la fórmula de convocatòria del referèndum; per exhibir una voluntat «més col·lectiva i menys presidencialista», veus sobiranistes defensen que sigui a través d'un decret signat per Puigdemont i Forcadell, ratificat pel Parlament.

El Govern continua preparant els detalls logístics del referèndum, per al qual hi ha la intenció d'utilitzar urnes de metacrilat, segons les fonts consultades, a diferència del procés participatiu del 2014, en el qual es van utilitzar urnes de cartró.

Segons les fonts consultades, aquests preparatius s'aniran desenvolupant amb molt sigil per evitar obstaculitzacions, però a les files independentistes són conscients que l'Estat aquesta vegada farà el possible perquè el referèndum no se celebri, sense descartar recórrer a l'article 155 de la Constitució, que obre la porta a intervenir l'autonomia.