El diputat al Congrés del PDeCAT, Francesc Homs, va assegurar que sigui quin sigui el resultat del judici pel procés participatiu del 9-N l'Estat espanyol és qui en sortirà perdent. «Facin el que facin, si condemnen o absolen, han perdut», va declarar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Homs va acusar l'Estat d'estar «enfonsant l'estat de dret i la democràcia» i de fer una «utilització descarada de la justícia», i encara més després de la nova querella de la Fiscalia contra membres de la Mesa del Parlament. En aquest sentit, ha augurat que ni els judicis per la consulta ni l'amenaça d'aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola impediran el referèndum. Sobre aquest darrer punt, va demanar no «mitificar» la possibilitat d'intervenció per part de l'Estat perquè va assegurar que la Generalitat «ja està intervinguda».

El diputat va explicar que a partir de dilluns utilitzarà en la seva defensa la mateixa tesi que va fer servir la Fiscalia quan en un primer moment va considerar que no hi havia delicte en l'organització del procés participatiu, així com els arguments que ha fet servir la Fiscalia per dir-li que no observa delicte en l'incompliment de sentències del Tribunal Constitucional (TC) per part del govern espanyol que el mateix Homs va denunciar. Sobre el resultat que pugui tenir aquest judici, ha alertat que no servirà de res una eventual inhabilitació d'ell o de la resta de persones jutjades -l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega-. «Que vagin retirant-nos, n'hi haurà d'altres», va valorar.

El diputat ha considerat que el govern espanyol no ha entès que la força a favor del referèndum «no es combat a base de liquidar caps visibles perquè en vindran uns altres», i va assegurar que «fàcticament no tenen eines per evitar el referèndum».

D'altra banda, ahir es va saber que tres consellers del Govern, representants del PDeCAT, ERC i d'En Comú Podem i les quatre entitats sobiranistes acompanyaran dilluns Homs al Tribunal Suprem. En canvi, no es desplaçarà a Madrid cap representant de la CUP. És previst que la comitiva institucional i d'entitats es trobi a la plaça del Rei i, des d'allà, es dirigiran caminant amb Homs fins a les portes del Suprem. En representació del Govern hi aniran tres consellers: la consellera de la Presidència, Neus Munté, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Bor-ràs, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

El president del PDeCAT, Artur Mas, encapçalarà la delegació del partit amb els coordinadors generals Marta Pascal i el diputat bagenc David Bonvehí.