El president dels Estats Units, Donald Trump, va llançar ahir una arenga als conservadors del seu país amb un nacionalisme bel·ligerant, amb l'afirmació que ell representa el seu país i «no el món», alhora que va prometre tornar el seu poder militar, durant el seu discurs davant la Conferència anual d'Acció Política Conservadora (CPAC).

«Jo no estic representant el món, estic representant el nostre país», va exclamar Trump en la seva intervenció en la principal trobada del conservadorisme als Estats Units, que se celebra a National Harbor, als afores de Washington.

Segons el parer de Trump, «la cooperació global està bé», però va marcar distàncies amb el multilateralisme en anotar que no existeix una «moneda global» o una «bandera global».

Davant d'una apassionada audiència d'activistes conservadors procedents de tot el país, el mandatari va lamentar el poder perdut pels Estats Units en els últims temps i va prometre fer que el país recuperi la seva influència com a líder global.

«Quan va ser l'última vegada que vam guanyar una guerra, una cosa?», es va preguntar davant els assistents, molts d'ells amb l'emblemàtica gorra vermella «Make America Great Again» (Fem gran els EUA de nou), el lema de la campanya electoral del magnat novaiorquès. Per tornar el lideratge militar, Trump va defensar la seva promesa electoral d'elevar en gran mesura la despesa pressupostària de defensa, ja que va dir que creu «en la pau a través de la força».

El discurs del mandatari va ser el plat fort del CPAC, que congrega durant tres dies els principals representants del món conservador al país i per on també van passar membres del seu equip més proper, com el seu estrateg Steve Bannon, considerat un dels cervells de la seva reeixida campanya electoral. Com és habitual, Trump no va obviar les lloances a si mateix, i va remarcar que, «finalment, i després d'un llarg temps (els conservadors), torneu a tenir un president».

«Estimo la bandera nord-americana», va sostenir alhora que el públic corejava una i altra vegada «USA, USA, USA».

Durant la seva intervenció d'una mica més de mitja hora, en un complex hoteler als afores de Washington a la vora del riu Potomac, Trump va insistir en alguns dels temes favorits com les crítiques a la premsa «deshonesta».

«Estem combatent les notícies falses. Són falses, mentides, falses. Fa uns quants dies vaig trucar a les notícies falses, l'enemic del poble, i ho són», va assegurar, mentre assenyalava directament a l'espai reservat a la premsa a la sala de la conferència.

Des de la campanya electoral, i amb més virulència un cop arribat a la Casa Blanca, Trump ha repetit una i altra vegada els seus atacs als mitjans de comunicació, cosa que va plasmar en un polèmic tuit en què citava reconegudes organitzacions com The New York Times, ABC, NBC, CBS i CNN, els «enemics del poble».

En la trobada d'ahir, Trump no va deixar d'esmentar una altra de les seves polèmiques propostes: la construcció d'un mur a la seva frontera amb Mèxic, cosa que ha provocat que les relacions amb el veí del sud es trobin en el seu nivell més baix en dècades.

«Construirem el mur, no us preocupeu. De fet, començarà aviat, abans del previst», va insistir el mandatari, sense oferir detalls sobre els temps ni el cost estimat, que s'ha situat provisionalment en els 21.600 milions de dòlars.

Aquesta setmana s'ha sabut que l'objectiu del Govern nord-americà és iniciar les obres de construcció del mur fronterer en tres localitzacions: Tucson (Arizona), El Centre (Califòrnia), i El Paso (Texas).

Aquest dimecres van viatjar a Mèxic els secretaris d'Estat, Rex Tillerson, i de Seguretat Nacional, John Kelly, per intentar suavitzar les tensions bilaterals amb reunions amb els seus homòlegs mexicans.

Mitjans vetats a la Casa Blanca

La Casa Blanca va causar ahir polèmica en vetar l'assistència de tres mitjans tan prestigiosos com CNN, The New York Times i Politico a una sessió informativa informal del portaveu presidencial, Sean Spicer. Es tracta d'una ruptura molt inusual de les relacions entre la residència presidencial i els corresponsals que habitualment cobreixen la informació de la Casa Blanca. Els reporters dels tres esmentats mitjans no van poder accedir a l'oficina de Spicer a l'Ala Oest de la Casa Blanca, tot i que es va permetre l'entrada a periodistes de mitjans conservadors afins, com el diari Washington Times i el web Breitbart. També hi van assistir mitjans com ABC, CBS, The Wall Street Journal, Bloomberg i Fox News.

Davant la sorprenent mesura, els informadors de la revista Time i l'agència Associated Press (AP) es van negar a acudir a la sessió informal en senyal de protesta.

«Res d'això ha passat mai a la Casa Blanca en la nostra llarga història de cobertura a múltiples governs de diferents partits», va afirmar el director executiu de The New York Times, Dean Baquet. «Protestem contundentment contra l'exclusió de The New York Times i altres mitjans. El lliure accés de la premsa a un Govern transparent és òbviament d'interès crucial», va afegir.