L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que els poders de l'estat actuaran «per terra mar i aire» per «debilitar o destruir» el PDeCAT i els independentistes. «Van a per nosaltres», va declarar en la presentació del partit a Barcelona. L'expresident va postular que hi ha una operació contra el seu partit des que des que CiU va apostar per la independència, amb la qual cosa van començar a «fer nosa» a l'estat espanyol.

Mas va posar com a exemple els judicis pel 9-N i va alertar els nous dirigents de la formació que «l'intent de debilitar o destruir el que representa [el PDeCAT] continuarà». Mas va ironitzar també que la Fiscalia espanyola és «molt independent» i que no rep «ordres de ningú». Tot i referir-s'hi implícitament, l'expresident va refusar fer declaracions sobre les informacions aparegudes aquest cap de setmana sobre el cas del 3 %. Mas va indicar que el PDeCAT és clau per a la independència de Catalunya i que, com abans ho havia fet CiU, «molesta l'estat». El dirigent polític va afegir que a l'estat són conscients d'aquest paper de la formació i que precisament per això intenten «debilitar o destruir» el partit, cosa que va defensar que ja van intentar amb Convergència, finalment dissolta.

Una derivada d'aquesta operació és el judici pel 9-N, al seu parer: «anem a judici simplement perquè vam ser demòcrates i vam posar les urnes, altres hi van per casos de corrupció». Davant d'això, va alertar nous dirigents com Marta Pascal o David Bonvehí que estaven entre el públic, que vagin «amb compte» i que no donin «cap excusa» a l'estat perquè «ho convertiran en una prova i en un delicte, és igual si és delicte o no, ho intentaran». «Aniran a per vosaltres», va asseverar, i alhora els va demanar «aguantar ferms».

En la crítica a l'estat, Mas va apuntar amb ironia cap a la Fiscalia, que va assegurar que és «molt independent», que «no rep ordres de ningú» i que «no substitueix a ningú per cap motiu que no sigui transparent». Entre aquests poders, va situar també el PPC, el PSOE o el Tribunal Constitucional (TC) i va assegurar que tots actuen «amb contundència» i que ho continuaran fent.

«Reacció contundent»

L'expresident va contraposar, però, que cap d'ells no té la força de la gent, com va defensar que sí té Catalunya. En aquest sentit, Mas va reiterar l'advertiment a l'estat que, segons de quina manera actuï contra Catalunya, per exemple aplicant l'article 155 de la Constitució, la ciutadania catalana respondrà amb una «reacció contundent» tot i que «cívica».

L'expresident va propugnar que hi ha una majoria al Parlament a favor del referèndum, però va vaticinar que l'estat «no quedarà de braços creuats» i va suggerir que podria fer «bestieses» per evitar-lo. Davant d'això, va recordar que la societat catalana és pacífica, «però que té en el seu ADN la voluntat de governar-se a si mateixa» i que davant d'accions com una eventual intervenció de l'autonomia hi respondrà. «Ensenyarem que els hi hem perdut la por i el qui perd la por, aquell que ja no té por de tenir por, ja és una mica més lliure», va declarar.

«Sense el PDeCAT no hi haurà Estat», va assegurar Mas, que va reconèixer que el partit va tenir un «part difícil» i alguns «entrebancs» inicials, però va afirmar que ja ha agafat «velocitat de creuer» i que és imprescindible per assolir la independència de Catalunya. En la presentació de la formació a Barcelona, el president del PDeCAT va indicar que el partit ha de servir per assolir «la Dinamarca mediterrània».

Implicació directa de Mas

Un testimoni protegit hauria implicat per primera vegada i davant el jutge Artur Mas en el cas del 3%. Segons publicava ahir El Mundo, es tractaria d'un empresari que es va reunir amb Mas i el llavors gerent de CDC, Germà Gordó, per negociar donacions a canvi d'adjudicacions d'obra pública.

Segons va declarar en secret el contractista davant el jutge i la Fiscalia Anticorrupció, la reunió es va produir a la seu del partit quan Mas era president de Convergència i abans que fos president de la Generalitat, l'any 2010. En la trobada, Mas hauria demanat a l'empresari que seguís les instruccions de Gordó per efectuar entregues a Convergència a canvi de contractes «Has de fer el que ell et digui», assegura que li va dir Mas.