L´expresident del govern espanyol José María Aznar creu que l´Estat hauria d´aplicar l´article 155 de la Constitució a Catalunya si és "indispensable" i ha defensat que fer complir la llei "no és un xoc de trens". En una entrevista ´Expansión´, l´expresident no veu necessari una reforma de la Constitució i aposta per recentralitzar algunes de les competències de les autonomies per poder fer una reforma fiscal, educativa i laboral. Aznar assenyala que hi ha moltes persones a Espanya que van tenir la sensació d´un "cert consentiment" en la consulta del 9-N i creu que la solució a l´actual situació és una "política sòlida en defensa la Constitució".

Segons l´expresident, Catalunya ja està fracturada i considera "letal" que "la il·legalitat acabi sent la norma acceptada".

Aznar defensa que la llei s´ha d´aplicar en un moment determinat en què s´arriba al "desafiament definitiu" i preguntat explícitament per l´article 155 que permet la suspensió de l´autonomia, respon: "Si fos indispensable, sí, hauria de ser aplicat, i s´hauria d´aplicar".

Segons el diagnòstic d´Aznar, Catalunya ha de complir tres condicions perquè es pugui produir el diàleg. Primer, Catalunya hauria de renunciar a qualsevol ambició secessionista; en segon lloc, restablir el pacte i la lleialtat constitucional; i finalment, tenir un comportament d´acord amb l´estat de dret. "El pitjor de l´estat de dret és no aplicar-lo. És que no s´apliqui i que la il·legalitat acabi sent acceptada. Això és letal", ha afegit.

En referència a la consulta del 9-N, Aznar ha assenyalat que hi ha molts espanyols que tenen la sensació que va haver un "cert consentiment" i això, segons l´expresident, danya molt la credibilitat de l´Estat.

Aznar defenses que l´estat de les autonomies ha tingut "més avantatges que inconvenients" i considera que l´any 2000 el sistema va arribar al seu límit. En aquest sentit, recorda que ja va advertir llavors dels perills de sobrepassar la línia i proposa com a antídot una "sòlida política en defensa de la Constitució".

En l´àmbit de les reformes, Aznar aposta per una reforma fiscal integral que baixi l´IRPF i pugi l´IVA i ha avisat que l´actual sistema de pensions no és sostenible. Segons l´expresident, l´edat de jubilació s´ha de situar en els 70 anys.