En la vigília de ser jutjat al Tribunal Suprem pel seu paper en l'organització de la consulta sobiranista del 9-N del 2014, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, va comparèixer ahir en roda de premsa per denunciar que el que afronta avui és «un judici innegablement polític». L'exconseller de la Presidència va afirmar que si aquest procés judicial acaba en condemnes, serà «la fi de l'estat espanyol», perquè es veurà que «la democràcia pot ser castigada amb el Codi Penal». Segons Homs, el fet que s'hagi arribat fins a una resposta penal a un procés «pacífic i positiu» demostra que l'estat espanyol «s'ha perdut i ha perdut».

El portaveu del PDeCAT al Congrés va expressar que es defensarà amb una «molt sòlida argumentació jurídica» basada en les «contradiccions flagrants» de la mateixa Fiscalia, que en un primer moment no hi va observar delicte i que ha arxivat la denúncia que ell mateix va presentar contra el govern espanyol per incompliment de sentències del Tribunal Constitucional (TC). Homs intentarà posar en relleu aquesta «doble vara de mesurar» segons qui sigui jutjat i quina sigui la seva ideologia, va dir.

L'exconseller de la Presidència creu que el fet que ell sigui jutjat al Tribunal Suprem, mentre que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau ja ho han estat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, és una «irregularitat» i es va preguntar «què passarà si les sentències són contradictòries». Tot i això, Homs considera que la sentència del Suprem serà el «diapasó» que «marcarà el to» de la resposta penal al 9-N. Sigui quina sigui la decisió -absolució o condemna-, assegura que l'estat «ho té malament». I és que, si absolen els acusats, «a ningú no se li passarà pel cap de dir que no es pot fer un referèndum», mentre que, si hi ha condemnes, el missatge serà que «a l'estat espanyol la democràcia pot ser castigada amb el Codi Penal», cosa «impossible de defensar en un estat democràtic i de dret».

«Nou exemple d'intolerància»

La consellera de la Presidència, Neus Munté, també es va pronunciar sobre el judici ahir en el lliurament de premis d'una entitat esportiva a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Munté va assegurar que el judici és «un nou exemple de la intolerància» del govern i «una vergonya per a tots els demòcrates».

Per a la consellera, el judici és una prova de la «inexistència de separació de poders», que consisteix a «perseguir ideologies, com es veia en la querella contra la presidenta del Parlament i altres membres de la Mesa», va lamentar. A més, va advertir que « s'estan perseguint maneres de pensar i això és molt greu».

«Cap credibilitat» al 3 %

Pel que fa a les darreres informacions sorgides a la premsa sobre el presumpte cas de finançament irregular de CDC conegut com el cas del 3 %, Francesc Homs va assegurar que no li mereixen «cap credibilitat» perquè ha passat altres cops «i s'ha demostrat que no era veritat».

Homs, va criticar que aquestes informacions apareguin en «moments clau», ja sigui per al PDeCAT o per al procés independentista. El diputat va recordar que la primera vegada que va conèixer una informació sobre aquest cas va ser fa 12 anys per mitjà de la premsa i va apuntar que «mai no s'acaben de demostrar ni consolidar per enlloc».