Mas hauria signat a Viloca un «poder especial» per als «negocis» de CDC

?L'expresident català hauria convertit l'extresorer del partit en la figura clau de la trama de comissions del 3 % a canvi d'adjudicacions ?Documentació trobada a Viloca confirmaria l'existència d'una xarxa

27.02.2017 | 00:14
Artur Mas, durant un acte del PDeCat celebrat dissabte

Un dia després que es publiqués que un testimoni protegit hauria implicat per primera vegada Artur Mas en el cas del 3 %, ahir l'expresident català va quedar més exposat en divulgar-se que la Guàrdia Civil va trobar al despatx de l'extresorer de CDC Andreu Viloca un «poder especial» signat per Mas que atorgava a l'extresorer «la direcció dels negocis del partit». D'aquesta manera, l'expresident de la Generalitat hauria traslladat a Viloca tota la responsabilitat de qualsevol operació financera realitzada pel partit i l'hauria convertit en la figura clau de la trama de cobrament de comissions del 3 % a canvi d'adjudicacions de contractes públics.

El document està datat el 14 de gener del 2011 i l'hauria signat Mas «en qualitat de secretari general de CDC» i «en nom i representació del mateix partit». Hi autoritza Viloca perquè «exerciti una sèrie de facultats», entre les quals, com a part de la referida direcció dels «negocis» de la formació política, «comprar i vendre béns immobles, operar amb banca, efectuar operacions de préstec i altres instruments financers, operar amb lletres de canvi, etc.».

Juntament amb aquest «poder especial» –que, d'una banda, tenia la virtut de conferir a Viloca per escrit l'autoritat que li corresponia i, de l'altra, traslladar de facto qualsevol responsabilitat financera de Mas al seu tresorer–, la policia judicial va trobar-ne un altre de similar en què es revocava el primer de forma temporal per acabar restituint Viloca en aquestes competències econòmiques. Va ser elaborat el mateix dia perquè fos atorgat en aquest cas al gerent Carles del Pozo Cerdà «facultats» de menys rang, com «nomenar i acomiadar empleats, comprar i vendre, concórrer a subhastes, operar amb la banca, retirar cartes i certificats, etc», segons El Mundo.

D'aquesta manera, Viloca podria convertir-se en la «clau de volta», segons el parer de l'instructor que investiga la trama del 3 %, per «canalitzar, a manera de recompensa, la concessió de determinades obres públiques». Es tractaria d'una sèrie de pagaments que constituïen «part essencial del finançament de CDC» i que «de manera irregular acabarien nodrint i dotant de suport econòmic» la formació.


La importància de Mas

La Guàrdia Civil destaca també en els seus informes que en la figura de Mas confluïa el «control de l'administració catalana». La policia judicial recorda que va ocupar la Presidència del Govern català «des de l'any 2010» en endavant, fet que constitueix una «dada de gran importància per entendre els documents» que configuren el sumari. I és que els diferents contractes públics investigats, estableix la Guàrdia Civil, «posen de manifest que el Govern de la Generalitat –i, per tant, el control de l'Administració catalana– està en mans del mateix partit polític a què també pertany Viloca».

De la resta de documentació confiscada per la Guàrdia Civil a Viloca al seu despatx, en destaquen nombrosos elements que confirmen l'existència d'una trama de finançament irregular.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema