El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va cridar a declarar com a investigats per un delicte de blanqueig dues filles de l'expresident català Jordi Pujol, Mireia i Marta, i Oriol Pujol, únic dels set fills que no estava imputat en la causa sobre la fortuna familiar.

En un acte, el jutge, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, cita les dues germanes per al 27 de març i l'endemà Oriol Pujol, exsecretari general de CDC investigat en el cas sobre la concessió de la ITV a Catalunya i que amb aquesta citació figura per primer cop com a imputat en aquesta causa.

Els germans que faltaven

De la Mata crida a declarar així els tres germans que fins ara no havien comparegut a l'Audiència Nacional, ja que Marta i Mireia estaven imputades des que es va començar a investigar a Catalunya l'origen de la fortuna i han respost aquí davant del jutge. En l'acte, el magistrat explica els moviments de fons que es van produir en els comptes que van tenir els tres germans i la seva mare, Marta Ferrusola, a les entitats andorranes Andbank i Banca Privada d'Andorra (BPA). Van obrir aquests comptes a principi dels anys 90 a Andbank (llavors Banca Reig) i el 2010 tots ells (i també la resta dels germans) van traspassar a BPA els diners, que atribueixen a una herència del seu avi Florenci. En el cas d'Oriol, el jutge relata que va tenir des del 1992 compte a Andbank, amb la seva dona, en el qual es van registrar ingressos per 955.254 euros. El 2010 va transferir els fons a BPA, encara que, a diferència dels seus germans, després ho va treure tot en efectiu, sense que se sàpiga el «destí final» dels diners. En el cas de la seva germana Marta, va obrir el compte a Andbank el 1991, amb ingressos per 518.796 euros, va passar després els diners a BPA (740.411 dòlars), ho va ocultar en una fundació i finalment, un cop va saltar l'escàndol de la fortuna a Suïssa, va regularitzar amb la Hisenda espanyola 532.029 euros dels seus comptes andorrans.

Mireia va obrir el seu compte a Andorra el 1992 i s'hi van registrar ingressos i transferències per 757.708 euros.

Després, el 2010, va traspassar d'Andbank a BPA 285.459 euros i 1.115.578 dòlars, i també va usar una fundació de Panamà per ocultar la titularitat fins que, el 2014, va regularitzar 1.072.767 euros.