Junts pel Sí va presentar ahir una proposta de modificació del reglament del Parlament català que, si s'aprova, permetrà fer una tramitació exprés de les lleis de desconnexió si es presenten com a proposició de llei.

És un dels escenaris que JxS planteja perquè la coneguda com a llei de transitorietat s'aprovi de forma ràpida i molt a prop temporalment de la convocatòria del referèndum, tot això per blindar-la d'impugnacions per part del govern central. JxS va registrar una proposta per canviar el reglament de la cambra catalana «amb caràcter d'urgència». Una de les propostes és afegir un nou punt a l'article 135 que, si s'aprova, permetrà que una proposició de llei sigui tramitada directament en lectura única només amb la petició d'un grup parlamentari i d'acord amb la Junta de Portaveus, cosa que hauria d'acordar també el ple del Parlament.

La mesa del Parlament va admetre a tràmit de forma «condicionada» la proposta de JxS, i aquest grup haurà de presentar un escrit aclaridor que inclogui la creació d'una ponència conjunta, mentre que l'oposició va denunciar les seves «argúcies». En la seva reunió d'ahir, la mesa va fer una admissió a tràmit «condicionada» de la proposta de Junts pel Sí, amb els vots a favor d'aquest grup, mentre que Ciutadans, PSC i Catalunya Sí que es pot van votar en contra de la tramitació, van explicar fonts parlamentàries.

Segons els partits de l'oposició, els lletrats van emetre un «informe verbal negatiu» sobre la proposta de JxS que preveia un procediment exprés de modificació, ja que d'acord amb el reglament de la cambra la seva reforma ha de fer-se de forma obligatòria a través d'una ponència conjunta en aquest cas concret, ja que afecta l'aprovació de lleis.

El secretari segon de la mesa, el socialista David Pérez, va mostrar la seva indignació davant «l'atropellament intolerable» per a l'admissió a tràmit de la proposta, i el portaveu adjunt de C's, Fernando de Páramo, va acusar JxS de voler fer «un reglament a mida per fer el que els doni la gana, per poder fer trampes». C's, el PSC, CSQEP i el PPC es plantegen demanar a la mesa que reconsideri l'admissió a tràmit.