Jordi Montull, mà dreta de l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet, va proposar a última hora un pacte al fiscal per rebaixar la pena a la seva filla, que afronta 26 anys de presó, a canvi de confessar la seva implicació en l'espoliació i donar informació sobre el suposat desviament de fons a CDC. Segons van revelar a Efe fonts pròximes a les negociacions, que estan en marxa des de fa dies, la defensa de Jordi Montull i de la seva filla Gemma, exdirectora financera del Palau, ha ofert aquest acord a la Fiscalia, que en cas de produir-se l'esmentada confessió podria acabar rebaixant la seva petició de pena en les conclusions definitives del judici, que s'inicia avui amb el tràmit de qüestions prèvies.

Jordi Montull, que igual que Millet ha negat sempre cap relació de CDC amb el presumpte pagament de comissions a través del Palau, busca amb la seva oferta atenuar una eventual condemna a la presó de la seva filla, que no és previsible que arribi a gaudir dels beneficis penitenciaris dels quals el seu pare i el mateix Millet podrien ser mereixedors per la seva avançada edat i el seu precari estat de salut.

Diverses reunions

Si arribés a bon port l'acord, el fiscal podria rebaixar a tres anys de presó -dos dels quals substituïbles per multa- la seva petició de condemna de Gemma Montull mitjançant l'aplicació de circumstàncies atenuants, previsiblement una de les quals la de confessió.

L'objectiu de la defensa dels Montull seria implicar en aquest possible pacte, que encara no està tancat, la resta d'acusacions particulars i populars, per assegurar-se així que el tribunal no pugui imposar a l'exdirectora financera una pena superior a l'acordada.

De fet, segons apunten les mateixes fonts, representants de les cinc acusacions personades en la causa es van trobar en una reunió celebrada la setmana passada en la qual van explorar les possibilitats d'aquest acord proposat pels Montull.

Aquest acord entre totes les acusacions es presenta ardu, tenint en compte que una d'elles és la del Palau de la Música, que demana 81 anys de presó per a Millet, Montull i la filla d'aquest, sense exigir a CDC cap responsabilitat pels 6,6 milions d'euros en comissions de la constructora Ferrovial que el jutge creu que es va embutxacar la formació a través de l'entitat cultural.

Una altra de les acusacions que podrien suposar un escull per a un pacte amb els Montull és la del Consorci del Palau de la Música, entitat que vehicula els fons públics de què es nodreix l'entitat cultural i de la qual formen part la Generalitat, el ministeri de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona.

L'acord, en cas de fructificar, es materialitzaria en una rebaixa de petició de penes en el tràmit de conclusions definitives, al final del judici, previst per a final de juny. Per altra banda, la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona (FAVB), acusació popular en el cas del Palau, va denunciar que «l'estructura» orgànica de l'entitat està igual vuit anys després de la destitució de Fèlix Millet, sense que s'hagin esmenat els «errors» que van afavorir el saqueig.