La Comissió Europea (CE) va posar ahir sobre la taula cinc opcions per dissenyar la futura Unió Europea (UE) dels vint-i-set, ja sense el Regne Unit, que van des d'una veritable unió política i econòmica a un simple mercat únic, un debat en el qual Brussel·les s'ha proposat implicar tots els ciutadans europeus.

L'Executiu comunitari va presentar ahir un llibre blanc sobre el futur de la Unió Europea, un document que obre el debat que els líders europeus mantindran en la cimera de Roma del pròxim 25 de març, amb motiu del 60 aniversari de laUE.

Aquesta cita «no simplement serà l'aniversari, sinó que serà el naixement de la Unió Europea a 27», servirà per «passar pàgina», va dir ahir davant el ple del Parlament Europeu el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

El president de la CE va afegir també que el llibre blanc «és l'inici del procés, no el final», i va confiar que «a partir d'ara tingui lloc un debat franc i ampli».

El màxim executiu de la CE va remarcar que la Unió Europea actual està limitada per resoldre problemes com la lluita contra la desocupació, ja que les polítiques en aquest àmbit són fonamentalment competència nacional, i no europea.

El document assenyala que malgrat els èxits del club comunitari, «molts ciutadans europeus consideren que la Unió Europea és o massa distant o que interfereix massa en la seva vida diària», mentre que «altres qüestionen el seu valor afegit o es pregunten com millora Europa els seus estàndards de vida».

Fent un esforç de «claredat» perquè el missatge arreli en els ciutadans, la CE proposa cinc possibles «vies» i analitza el que cadascuna implicaria en la pràctica per al 2025.

El primer escenari planteja seguir com ara, mentre que el segon aposta per limitar la Unió Europea que sigui un simple mercat únic i el tercer per permetre avançar als països que vulguin més col·laboració en àmbits com defensa, seguretat o assumptes socials.

El quart planteja fer menys però de forma més eficient, centrant-se en determinats àmbits polítics, i l'últim d'ells aposta per anar molt més enllà, compartir competències, recursos i preses de decisions en tots els àmbits.

El comissari europeu d'Energia i Acció Climàtica, l'espanyol Miguel Arias Cañete, va declarar a la premsa que la CE planteja aquests escenaris «amb absoluta neutralitat» per «posar en marxa un gran debat en la societat europea».

Preguntat per Espanya, va assenyalar que la societat haurà «d'analitzar no només quin és el model bo per a Espanya, sinó quin és el model bo per a la Unió Europea amb Espanya dins».

Per la seva banda, el president dels populars a l'Eurocambra, Manfred Weber, va considerar que el document presentat «serà una bona base per als debats» sobre la futura UE, mentre que el president dels socialistes i demòcrates, Gianni Pittella, es va declarar «decebut» amb el document que planteja opcions en lloc d'incloure un «pla clar» per afrontar els grans desafiaments de la UE.

«Jo només veig una opció, la cinquena, és l'única viable per poder seguir treballant com a europeus», va opinar amb referència a l'escenari que es planteja com el més integrador de tots els que proposa el document.

El president dels liberals al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, va assenyalar per part seva que caldria optar pels escenaris quart o cinquè, i va subratllar que la UE necessita de manera urgent «una solució europea a la crisi migratòria, expandir el nostre mercat intern als sectors digital i de l'energia i construir les capacitats europees per estabilitzar el nostre veïnatge».

La Confederació Europea de Sindicats també es va declarar decebuda pel llibre blanc i va lamentar que l'executiu comunitari «hagi abandonat qualsevol intent de lideratge» i que convidi tothom a «discutir opcions».

Juncker va reiterar ahir que no es pronunciarà sobre quin és el seu escenari predilecte fins al proper setembre, durant el discurs sobre l'Estat de la Unió, però va deixar clar que descarta el segon escenari, del simple mercat únic, en no respondre a les seves expectatives sobre la Unió.

L'objectiu de la Comissió Europea és que el debat prossegueixi al llarg de l'any per extreure les primeres conclusions al Consell Europeu del pròxim mes de desembre.