El jutge José de la Mata va acordar reobrir el cas dels papers de Bárcenas sobre la caixa B del PP i va citar per al 23 de març com a investigats el cap de la trama Gürtel Francisco Correa i l'expropietari de Constructora Hispánica Alfonso García Pozuelo, i per al 24 l'empresari Plácido Vázquez. De la Mata va adoptar aquesta decisió en un acte amb el suport de la Fiscalia Anticorrupció i després que ho sol·licitessin les acusacions Izquierda Unida i Adade arran de les revelacions de Correa en el judici per la primera època de Gürtel que s'està celebrant a l'Audiència Nacional.

Els de les tres persones esmentades «són els únics testimonis que apunten a una relació entre les entregues de diners per a la realització de gestions tendents a la consecució de contractes públics», considera el jutge, que veu també «pertinent» comprovar si les anotacions de Bárcenas «reflecteixen les contraprestacions en metàl·lic obtingudes» pel PP de «diverses empreses, a canvi d'adjudicacions d'obres».

El cap de la trama Gürtel va apuntar OHL, Dragados i el grup ACS com les empreses que es dirigien a ell perquè aconseguís contractes del PP i, de fet, el president de la primera empresa, Juan Miguel Villar Mir, va ser investigat en el cas de la comptabilitat B del PP juntament amb García Pozuelo, però el jutge els va retirar aquesta imputació.

Segons va relatar, ell donava diners i regals a canvi d'adjudicacions als exmembres del PP que s'asseuen a la banqueta, i que lliurava entre el 2 i el 3% a l'extresorer Luis Bárcenas per aconseguir obres en ministeris com Foment o Medi Ambient.

De la Mata rebutja, no obstant això, de moment cridar a declarar l'exministre de Medi Ambient Jaume Matas com sol·licitaven les acusacions, en no constar-li l'existència d'unes declaracions que li adjudiquen IU i Adade.

Aquestes acusacions van demanar tornar a imputar Villar Mir aportant una notícia d'El Mundo, que afirma que Matas va oferir a la Fiscalia revelar que Javier Arenas va organitzar una reunió a la seu del PP en què s'hauria acordat la concessió irregular del concurs de l'hospital de Son Espases, a Mallorca, a favor d'OHL.

A més de les citacions, el jutge sol·licita a la secció segona Penal, pendent de jutjar aquests fets i que jutja ara la primera època de la trama Gürtel, còpia de les declaracions a la vista oral de Correa i García Pozuelo, un dels empresaris penedits en aquesta causa, ja que ni ells ni Plácido Vázquez van prestar mai declaració en la peça separada dels papers de Bárcenas.

Davant el tribunal de la trama Gürtel, García Pozuelo va reconèixer pagaments a canvi d'adjudicacions a Correa a qui va ser alcalde de Pozuelo i marit d'Ana Mato, Jesús Sepúlveda.

La confessió del constructor

El constructor va reconèixer haver pagat l'any 2004 65.000 euros a Correa «per a Sepúlveda» per adjudicacions a Pozuelo, així com 1,5 milions d'euros l'any 2002 i 2003 per a Bárcenas (va rebre 570.000 euros en aquests dos anys), Correa i l'exdiputat del PP Jesús Merino.

En acordar la reobertura de la causa i deixar sense efecte «el sobreseïment provisional», el jutge demana també a la sala que li remeti de nou les actuacions des que el seu predecessor Pablo Ruz va concloure la investigació el mes de març del 2015 fins a l'actualitat.

En donar per finalitzada la investigació, el magistrat Ruz va arxivar la causa per a 22 empresaris que apareixen com a donants en els papers de Bárcenas amb la comptabilitat paral·lela d'aquest partit.

Ho va fer perquè cap dels empresaris no va reconèixer haver pagat diners al Partit Popular per contractes i no hi havia cap altre indici contra ells, però aquest panorama ha canviat després de les declaracions en el judici de García Pozuelo i Correa.

El constructor va pactar amb la Fiscalia i va confessar davant el tribunal haver pagat 1,5 milions d'euros els anys 2002 i 2003 a Bárcenas, Correa i l'exdiputat del PP Jesús Merino a canvi d'adjudicacions públiques, cosa que no va fer durant la instrucció de la peça de la caixa B, en la qual es va acollir al seu dret a no declarar davant del jutge.

En la comptabilitat paral·lela del partit, l'existència de la qual Bárcenas va reconèixer en el judici, es reflecteix que García Pozuelo hauria pagat al PP almenys 72.000 euros l'any 2000 i 90.000 més el 2003 i 2004, i d'altra banda Villar Mir 530.000 euros el 2004, 2006 i 2008.