El Consell de Garanties Estatutàries veu contrari a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia la disposició dels Pressupostos de la Generalitat per al 2017 dedicada al referèndum independentista, una decisió presa de manera unànime segons consta en el dictamen registrat al Parlament.

L'òrgan consultiu de la Generalitat ha resolt així el recurs presentat per Ciutadans, PSC i PPC, i ara el Govern haurà de decidir si modifica el projecte de Pressupostos, encara que els dictàmens d'aquest òrgan independent de la Generalitat no són de compliment obligat.

La portaveu de la Generalitat, la consellera Neus Munté, ja ha dit tot just conèixer la notícia que el Govern seguirà endavant amb el "mandat" ciutadà de celebrar el referèndum al setembre.

Segons diu el dictamen de 34 pàgines del Consell de Garanties registrat aquest matí al Parlament, "hem de concloure que la disposició addicional trenta-unena del Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2017 és contrària a l'article 149.1.32 de la Constitució Espanyola, en relació amb l'ordre de part competencial, i a l'article 92 CE, pel que fa al seu desenvolupament orgànic".

"De la mateixa manera, tampoc té empara a l'article 122 de l'estatut d'Autonomia de Catalunya ni en els seus articles 211 i 212", afegeix el dictamen, en al·lusió a la partida prevista per celebrar el referèndum.

El Consell de Garanties ha pres aquesta decisió atenent que la regulació i autorització d'un referèndum correspon en exclusiva a l'Estat, "sense que la Generalitat disposi de marge d'actuació normativa o executiva més enllà de la iniciativa de sol·licitud a l'Estat".

"La Generalitat no pot preveure, ni que sigui en forma condicional o potencial, disposicions normatives en relació amb competències o facultats que no li són pròpies", afegeix el dictamen.

Per contra, les partides pressupostàries destinades a processos electorals i consultes populars i de participació ciutadana, així com el fons de contingència del projecte de llei de Pressupostos, "no són contraris a les Constitució" i tenen "empara en l'Estatut", una decisió que també ha estat adoptada per la unanimitat dels membres del Consell de Garanties; el ponent del dictmaen ha estat Àlex Bas, que en el seu moment va ser proposat per CiU.