Suècia restablirà el servei militar obligatori, set anys després de suspendre'l, per pal·liar la manca de soldats i apel·lant a l'empitjorament de la seguretat al seu entorn per les tensions amb Rússia. La mesura, que afecta tant homes com dones, implica que 13.000 joves nascuts el 1999 seran cridats el proper 1 de juliol i, després de fer les proves convenients, 4.000 hauran de començar l'1 de gener la formació militar obligatòria, d'onze mesos de durada.

«Hem tingut problemes per trobar personal per a les unitats militars de forma voluntària i cal posar-hi remei d'alguna manera. Per això cal reactivar el servei militar», va explicar el ministre de Defensa, el socialdemòcrata Peter Hultqvist. El ministre va assenyalar que existeix «una nova situació de seguretat», i va afegir que restablir el servei militar és «un se-nyal al món exterior que ara incrementem la nostra defensa militar».

L'anterior govern de centredreta suec havia impulsat set anys enrere establir la igualtat en matèria de sexe a les forces sueques, alhora que deixava en suspens el servei militar, el que a la pràctica equivalia a la seva supressió.

«El govern que jo represento mai ha compartit l'opinió que el servei militar obligatori quedés en suspens», va recordar Hultqvist, que va rebre el suport exprés de l'ara oposició de centredreta per tirar endavant la reforma.

El ministeri de Defensa estima que només 1.500 de les 4.000 places a cobrir correspondran a reclutes, ja que les altres les ocuparan persones que s'han allistat de forma voluntària. La decisió era esperada després d'un recent informe favorable elaborat per Defensa, que calcula que a partir del 2023 podrien ser necessaris 8.000 soldats anuals més.

Suècia, país associat a l'OTAN encara que no forma part de l'Aliança, ha impulsat en els últims dos anys diverses mesures per reforçar la seva defensa justificant-les per l'empitjorament de la seguretat a causa de les tensions amb Rússia. El Parlament va aprovar fa un any permetre que l'OTAN desplegués tropes en aquest país i que rebin suport suec.

A més, Suècia augmentarà el pressupost de defensa el 5% entre 2016 i 2020 per modernitzar armament, instal·lar un regiment permanent a l'illa bàltica de Gotland i millorar la vigilància subaquàtica. Però l'oposició pressiona el Govern per augmentar més la partida de defensa, una reclamació a la qual fa uns dies es va sumar el cap de les Forces Armades, Micael Bydén, que va assegurar que necessita 681 milions d'euros més fins al 2020 per complir les seves necessitats de personal.