El President català, Carles Puigdemont, va assegurar que la decisió del Consell de Garanties Estatutàries, que considera inconstitucional destinar diners dels Pressupostos a un referèndum d'independència, n'«avala» la «partida econòmica», que el Govern «convocarà». «És una bona notícia que la partida econòmica amb els diners reservats per fer el referèndum estigui absolutament avalada», va manifestar Puigdemont a Palamós, en la clausura de l'assemblea de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El President català va insistir que «el Govern convocarà el referèndum», i va considerar millor l'aspiració de votar «que enviar al jutjat» els qui han donat suport al procés sobiranista o els qui, entre els quals es va incloure, ho faran «possible». «Els ciutadans de Catalunya mereixen respecte, i la millor manera de fer-ho és justament donar-los la paraula», va afegir Puigdemont, qui va ironitzar sobre els qui «s'escandalitzen per un govern que vol complir un compromís electoral».

Segons el President català, «el que escandalitza és el silenci davant dels abusos de l'Estat i la complicitat amb la guerra bruta», i va criticar que se'ls alliçoni per queixar-se «de l'ús abusiu dels tribunals». «Hi ha una democràcia de dues velocitats», va manifestar.

Puigdemont va assenyalar en la seva intervenció davant d'alcaldes i representants d'institucions públiques a Palamós que s'està ara «a només pocs mesos» de donar sentit a la creació de l'AMI, amb referència a la celebració del referèndum el proper mes de setembre.

Per part seva, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va deixar clar que el Govern «manté el seu compromís» de celebrar un referèndum. Junqueras va assegurar que «el Govern sempre estudia els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries i sempre manté tots els seus compromisos, i en particular el del referèndum, perquè la prioritat d'aquest Govern és que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur a través dels seus vots».