El president dels EUA, Donald Trump, va intentar ahir vincular els demòcrates amb Rússia, mentre que el seu fiscal general, Jeff Sessions, segueix en la mira pels seus contactes amb Moscou, i el seu vicepresident, Mike Pence, rep crítiques per haver fet servir un correu electrònic privat quan era governador d'Indiana.

A través del seu compte personal de Twitter, Trump va advocar per una «investigació immediata» dels llaços del líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, amb Rússia i el cap del Kremlin, Vladímir Putin.

En el seu tuit, Trump va fer aquesta petició acompanyada d'una fotografia en què apareixen junts Putin i Schumer, a qui va titllar d'«hipòcrita total».

La foto en qüestió, de l'agència de notícies nord-americana Associated Press, va ser feta el setembre del 2003 a Nova York, en la primera gasolinera en aquesta ciutat de la companyia russa Lukoil. El senador va respondre al president, també a Twitter, gairebé immediatament, i li va dir que no té cap problema a parlar d'aquest contacte que va tenir «amb Putin i els seus associats» el 2003 i que va passar «a la vista de premsa i públic», a reptar Trump i el seu equip a fer «el mateix» sobre les seves trobades i connexions amb funcionaris russos.

El nominat de Trump a investigar Schumer es produeix enmig de l'escàndol pels contactes amb Rússia de Sessions, el càrrec equival en altres països al de ministre de Justícia.

Quan era senador i assessor de la campanya electoral de Trump, Sessions es va reunir dues vegades amb l'ambaixador rus a Washington, Serguei Kislyak, en els mesos previs als comicis presidencials del novembre passat als EUA i en plena tempesta per la suposada ingerència de Moscou en els comicis.

Durant el procés al Senat sobre la seva confirmació com a nou fiscal general i en ser preguntat per eventuals contactes amb el Kremlin, Sessions va ocultar aquestes trobades amb Kislyak en considerar, segons al·lega ara, que van ser en la seva condició de senador i no com a assessor de la campanya de Trump.