Un casteller de 51 anys va morir ahir i dos més van quedar ferits en caure'ls a sobre una estructura metàl·lica que estaven desmuntant al local d'assaig de la colla castellera Xiquets del Serrallo de Tarragona, que està de trasllat, ja que canvia de seu. Segons van informar fonts pròximes al cas, el mort és un home de 51 anys, Jordi Calatayud, membre d'una colla castellera de Gavà que havia anat a ajudar els membres dels Xiquets del Serrallo atenent auna crida que havien fet perquè altres colles col·laboressin amb ells en el trasllat.

De fet, la colla de Gavà s'hauria quedat l'estructura metàl·lica, pesada, desmuntable i amb cordes, perquè als Xiquets del Serrallo no els cabia a la seva nova seu, segons van explicar als periodistes el conseller d'Interior, Jordi Jané, i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que van acudir al local després del succés.

L'accident va passar, per motius que s'investiguen, cap a les 11.25 hores del matí, quan els tres castellers estaven desmuntant una estructura metàl·lica que s'utilitza per assajar amb xarxes de seguretat, quan els va caure a sobre, a la nau T4 del Moll Costa del Port de Tarragona, on fins ara tenia el seu local de pràctiques. Va quedar ferit un altre casteller de 52 anys, traslladat a l'hospital Joan XXIII de Tarragona, i un tercer, de 50 anys, que va ser evacuat a l'hospital de Santa Tecla. Els dos ferits van patir cops al cap i contusions, tot i que estaven conscients i no es temia per la seva vida. Un dels ferits, Carles Artola, és el president de la colla castellera de Gavà i l'altre és el president de la colla del Serrallo, mentre que el mort, segons Ballesteros, havia estat també regidor d'ERC a Gavà en l'anterior legislatura municipal.

Ballesteros va indicar que es desconeixia com havien acordat totes dues colles castelleres el traspàs de l'estructura, però ho va emmarcar en la col·laboració habitual entre aquest tipus d'associacions.

La colla va efectuar divendres el seu últim assaig al Moll de Costa, on han estat assajant des de l'agost del 2014, després d'haver obtingut l'autorització d'ús d'un nou local a l'inici del mateix moll.

Condol d'ajuntaments i colles

Els ajuntaments de Tarragona i Gavà van expressar el seu condol per l'accident que va causar la mort de l'exregidor de Gavà. En un comunicat, l'Ajuntament de Gavà va adreçar el pèsam a la família de Calatayud. En conèixer la notícia, l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, es va desplaçar fins a Tarragona per expressar el seu condol als Castellers de Gavà i oferir-los tot el suport necessari, com ara atenció psicològica i els recursos per facilitar-los el retorn a la població barcelonina.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Tarragona va expressar al seu compte de Twitter «el nostre condol als Castellers de Gavà i tot el nostre suport a les dues colles en aquests moments difícils».

Les colles castelleres de Gavà i dels Xiquets del Serrallo de Tarragona també van mostrar el seu condol per l'accident i van desitjar una ràpida recuperació dels dos ferits. En un comunicat, la colla Xiquets del Serrallo de Tarragona va mostrar el seu profund condol als castellers de Gavà per la «fatalitat» ocorreguda durant el desmuntatge de la xarxa d'assaig, que s'havien d'endur cap al seu local perquè els castellers de Tarragona no tenien prou espai a la nova seu.

Al seu torn, la colla dels Castellers de Gavà va lamentar la mort del seu president, va agrair les mostres de suport i també va desitjar que els dos castellers ferits, de caire lleu, es recuperessin aviat per tornar a les places del país.