Les poblacions de Palafrugell i Palamós, al Baix Empordà, van ser dues de les més afectades per les fortes ratxes de vent de les darreres hores a Catalunya. El vendaval -amb cops que van superar els 100 km/h a Palamós i els 85 km/h a Palafrugell- va deixar ahir un rastre d'arbres caiguts, destrosses en mobiliari i carrers tallats. No hi va haver, però, danys personals.

A Palafrugell, les principals incidències es van concentrar a Llafranc amb la caiguda de sis pins al passeig marítim de Cípsela, dos dels quals sobre la terrassa coberta de l'hotel Llafranc. El temporal de vent va afectar també el subministrament elèctric i uns 2.700 abonats del municipi van estarunes hores sense llum.

A Palamós, els desperfectes més grans es van produir al passeig de Sant Esteve de la Fosca, amb dos arbres tombats damunt la marquesina d'un establiment, i també als parcs del Puig de Molí de Vent i de Cap Gros.

També hi va haver desperfectes a l'antena de Ràdio Palamós, segons l'Ajuntament, cosa que va impossibilitar les emissions convencionals del mitjà que es podien seguir únicament per Internet. Paral·lelament, el temporal va afectar de manera important sectors del Port de Palamós. És per això que la Policia Local va tancar a la circulació un tram de la ronda de l'Est (vial del port) entre els carrers doctor Botet, molt proper a les instal·lacions del Club Nàutic Costa Brava, i el carrer Salvador Albert i Pey, que enllaça amb el tram del vial del port que connecta amb la carretera de la Fosca.

208 trucades

El telèfon d'emergències 112 va rebre un total de 208 trucades per la forta ventada de les darreres hores, la majoria concentrades al Barcelonès (43), Baix Empordà (39) i Baix Llobregat (21). Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), destaquen ratxes com els 103,7 km/h de Malgrat de Mar, els 96,8 km/h d'Alguaire, els 94,3 km/h de Mas de Barberans, els 91,8 km/h de Font-rubí o els 87,8 km/h del Port de Barcelona. La majoria d'avisos al 112 van ser per retirar arbres i branques caigudes, fer sanejaments de façanes i teulades o retirar mobiliari urbà en perill de caure (cartells publicitaris, tendals, antenes, xemeneies, cablejat o finestres).

Una de les sortides destacades de Bombers es va produir a Cervera (Segarra), on a l'alçada del número 45 del carrer Prat de la Riba es va retirar un arbre que s'havia desplomat sobre la façana d'un edifici i havia trencat els vidres d'un dels pisos. També hi va haver incidències per manca de llum a Fontanals de Cerdanya, Torrefarrera, Montoliu de Segarra, Talavera i Conesa, entre altres. A partir de les dues del migdia, es va recuperar el subministrament elèctric a Palafrugell, Fontanals i Montoliu de Segarra.

Pel que fa a la neu, destacaven els 16 centímetres a Prades. La nevada també va ser significativa al Pirineu, Prepirineu, l'altiplà Central i l'interior de les comarques de Tarragona, amb 45 centímetres a Malniu o 38 a Núria.