Els Mossos d'Esquadra han enviat al jutjat tres casos de nenes residents a la comarca del Gironès a qui han fet l'ablació. Tenen entre 7 i 14 anys, pertanyen a famílies d'ètnia subsahariana i dues de les menors són germanes. En tots els casos, qui ha donat l'alerta a la policia han estat els seus pediatres.

A més, al llarg del 2016 s'han detectat dues nenes que viuen a la demarcació i que corrien un risc evident de patir una ablació si marxaven als països d'origen. De fet, en un dels casos el jutjat ha prohibit als pares endur-se la petita a l'Àfrica. La subinspectora dels Mossos Rosa Negre va admetre que el protocol específic per lluitar contra la mutilació genital femenina «és efectiu», i la prova són els casos que es poden agafar a temps. «Malauradament, però, que se'n continuïn detectant vol dir que encara s'està lluny de l'objectiu final, que és eradicar aquesta pràctica», va explicar.

D'ençà del 2002, les comarques gironines disposen d'un protocol per lluitar contra els casos de mutilació genital femenina. Tot i que a la demarcació no hi ha constància que es facin ablacions, les ètnies que la practiquen -totes, subsaharianes- sí que aprofiten les vacances o un viatge al país d'origen per, un cop allà, marcar les nenes de per tota la vida.

Penes d'entre 6 i 12 anys

En aquests casos, el Codi Penal és categòric. La llei castiga l'ablació amb penes d'entre 6 i 12 anys de presó. I no només persegueix aquelles mutilacions genitals que es puguin fer en territori estatal, sinó també les que es duen a terme aprofitant un viatge a l'Àfrica. Cada vegada que es detecta un cas de risc, s'activa el protocol. Aleshores, els Mossos d'Esquadra, Ensenyament, Salut, serveis socials i tota la resta d'agents que formen part de la xarxa van a la una.

L'any passat, a les comarques gironines, els Mossos van intervenir en cinc casos de risc. Feien referència a nenes procedents de Gàmbia, Mali i el Senegal, que tenien entre 4 i 14 anys. D'aquests cinc casos, n'hi va haver tres en què es va poder conscienciar les famílies. Però en els altres dos, va caldre protegir les menors amb mesures judicials. De fet, el jutjat va prohibir a uns dels pares viatjar amb la seva filla a l'Àfrica.

Malauradament, però, també hi ha casos en què s'arriba tard i es descobreix que les menors ja han patit l'ablació. Aleshores, l'afer s'envia directament als jutjats. L'any passat, a les comarques gironines, es van detectar tres nenes a qui havien mutilat el clítoris.Totes viuen a la comarca del Gironès i tenen entre 7 i 14 anys. Els seus pares procedeixen de Gàmbia. Dues són germanes i l'altra ha vingut a viure a Catalunya amb reagrupament familiar. Els pediatres van alertar les autoritats després d'una revisió mèdica.

Ara, la investigació haurà de determinar quan les menors van patir l'ablació i si es pot aplicar el Codi Penal. Negre informa que avui en dia la salut pública s'ofereix a la reconstrucció dels genitals a les dones que ho vulguin.