L'actriu Miren Gaztañaga ha demanat "disculpes" als que s'han sentit ofesos per les seves paraules en un programa d'ETB-1 sobre Espanya i ha explicat que el plantejament era abordar els estereotips des d'un enfocament humorístic, pel que els seus comentaris no representen el que realment pensa.

En un comunicat remès a EFE, Gaztañaga indica que les seves paraules recollides en el programa, en què considera "endarrerits" culturalment als espanyols, entre altres desqualificacions, van ser "probablement llançades a la lleugera" i es referien a "alguns dels estereotips que existeixen a la societat al voltant d'una sèrie de temes ".

"Estereotips als quals no sóc aliena, sobretot en un context d'humor, però que en cap cas són representatius del que penso. Qui em coneix sap perfectament que la meva manera de pensar és àmplia, inclusiva i molt respectuosa amb els altres" , ha indicat, l'actriu, que atribueix la polèmica a un "malentès".

Aclaparada i trist

La intèrpret, que s'ha declarat "molt aclaparada i trist", s'ha convertit en el centre de la polèmica generada pel programa pel fet que forma part del repartiment de la pel·lícula "El guardià invisible", estrenada aquest passat cap de setmana i contra la qual molts usuaris de les xarxes socials han impulsat un boicot amb motiu de les paraules pronunciades per Gaztañaga al programa "Euskalduna naiz, eta zu?".

L'actriu ha explicat que l'enfocament del programa consistia en "tractar sobre diferents estereotips que es tenen sobre diversos temes en un format d'entrevista", per al que durant diversos capítols emesos "es recorria als tòpics que se li poden venir al capdavant a qualsevol sobre temes com la parella, els diners i la família ".

"Rient-nos sempre i en primer lloc de nosaltres mateixos i sempre sense ànim d'establir opinions 'serioses', més enllà dels tòpics que es manegen i han manejat habitualment en altres programes i pel·lícules de ficció en clau d'humor, que tenen com a base els estereotips sobre qualsevol tema o col·lectiu ", sosté.

Gaztañaga ha afegit que no es tractava d'una "entrevista seriosa, personal, sobre el que un pensa en profunditat sobre aquests temes" i ha argumentat que en el capítol sobre Espanya "es va proposar el mateix enfocament", parlar d'estereotips i tòpics "en el context d'un programa d'humor ".

L'actriu admet que "ha pogut resultar particularment desafortunat" abordar aquests estereotips "en format d'entrevista personal i no com a part d'una sèrie de esquetxos o programa de ficció, com se sol fer habitualment sense que es generi tanta polèmica".

Després d'explicar el sentit del programa, l'intèrpret guipuscoana demana disculpes als ofesos "arran d'aquest malentès que ha sorgit, també en part, a través de la manipulació i descontextualització d'un material audiovisual".

"Mai ha estat la meva intenció ferir ni ofendre a ningú", conclou Gaztañaga.